Kræftpatienter kæmper for rehabilitering

Kræftpatienter kan snart ikke længere komme på rehabiliteringsophold på Dallund Slot på statens regning. En katastrofe, mener patientforening, der nu vil indsamle penge for at bevare tilbuddet, inden det definitivt lukker

Kræftpatienter får ikke den optimale rehabilitering i kommunerne, mener Rita Christensen, formand for LyLe - Patientforeningen for Lymfekræft og Leukæmi. Derfor er det også en katastrofe, at det statsfinansierede rehabiliteringstilbud for kræftramte på Dallund Slot lukker per 1. juli. Modelfoto.
Kræftpatienter får ikke den optimale rehabilitering i kommunerne, mener Rita Christensen, formand for LyLe - Patientforeningen for Lymfekræft og Leukæmi. Derfor er det også en katastrofe, at det statsfinansierede rehabiliteringstilbud for kræftramte på Dallund Slot lukker per 1. juli. Modelfoto.

Ved en sø på Fyn, omgivet af grønne træer, ligger et hvidt slot, som de seneste 14 år har tilbudt rehabiliteringsforløb til personer, der har gennemgået et kræftforløb.

Godt 700 personer tilbringer hvert år fem dage i de smukke omgivelser, omgivet af professionelle med tid til at snakke om sygdomsforløbet, eksistentielle overvejelser og angst.

Region Syddanmark har imidlertid besluttet at lukke det statsfinansierede rehabiliteringstilbud den 1. juli. Stedet er det eneste i landet, som tilbyder tidligere kræftpatienter et længerevarende forløb. Alle andre steder er der ifølge Kræftens Bekæmpelse tale om ambulante forløb, hvor de tidligere kræftpatienter kommer og går samme dag.

LyLe - Patientforeningen for Lymfekræft og Leukæmi mener, at det vil være en katastrofe, hvis Dallund Slot lukker og har derfor startet en indsamling med henblik på at videreføre tilbuddet privat.

”Kræftpatienter får ikke den optimale rehabilitering i kommunerne, hvor rehabilitering ofte vedrører kroppen og er anlagt som stræk og bøj-øvelser, der ikke altid er hensigtsmæssige for en slidt krop,” lyder begrundelsen for indsamlingen fra patientforeningens formand Rita Christensen.

Målet er at indsamle 3,9 millioner kroner inden den 1. juli, så man kan stille en bankgaranti for huslejen de næste tre år, siger Villy Christensen, sekretariatsleder i LyLe.

Men den private indsamling er en nødløsning, for det bør være en offentlig opgave at drive rehabiliteringstilbuddet, siger han.

Indsamlingskampagnen begyndte i mandags, og foreningen har allerede fået tilsagn om penge fra flere sider, og der kommer stadig flere kræftpatientforeninger til, som støtter initiativet.

Ann-Dorthe Zwisler, professor, overlæge og leder af Videnscenter for Rehabilitering og Palliation, er enig i, at kommunerne ikke altid har et tilstrækkeligt rehabiliteringstilbud, og at Dallund Slot som et såkaldt ”internat-sted”, der tilbyder ophold frem for ambulant behandling, kan noget særligt:

Dallund Slots hovedbygning er i dag et rehabiliteringscenter for kræftramte.
Dallund Slots hovedbygning er i dag et rehabiliteringscenter for kræftramte.

”Kommunerne har generelt opbygget gode tilbud om fysisk genoptræning, men har ikke så meget fokus på den psykosociale og eksistentielle støtte, som kan være svær at nå i et ambulant forløb.

Her kan et internat have en plads i rehabiliteringen, fordi man er væk hjemmefra, og der er mere tid,” siger hun.

Og når Dallund lukker, er det ikke alle kommuner, der har et rehabiliteringstilbud klar, siger hun:

”Rehabilitering skal sikre, at patienten kommer tilbage til det bedst mulige liv efter en sygdom. Konsekvensen af manglende rehabilitering kan være, at der ikke bliver rettet op på et funktionstab, det kan få samfundsmæssige konsekvenser, fordi patienten eksempelvis kan få svært ved at komme tilbage til arbejdsmarkedet, eller have brug for mange sundhedsydelser."

Der er imidlertid stor forskel på kommunernes rehabiliteringstilbud. Landets store kommuner har meget velfungerende tilbud, mens nogle af de små kommuner knap nok er kommet i gang med at etablere et rehabiliteringstilbud. Bor man i en kommune uden et tilbud, får man det ikke.”

Lukningen af Dallund Slot kommer dog hendes forskningsenhed til gode, for de penge, der var afsat på finansloven til at drive slottet, bliver kanaliseret over i et nationalt videns-center, tilknyttet Odense Universitetshospital, hvor de vil blive brugt til kommunale og regionale forsøg med rehabilitering, nøje overvåget af forskere.

Det skal munde ud i anbefalinger til kommunerne, for i dag ”famler de i blinde”, siger Ann-Dorthe Zwisler.

Kræftens Bekæmpelse er ikke altid imponeret over den kommunale rehabiliteringsindsat.

Alligevel har de valgt at støtte Region Syddanmarks beslutning om at lukke det nationale tilbud på slottet. Det skyldes, at det giver mulighed for at bruge pengene til rehabiliteringsforsøg i kommunerne.

Marie Silbye, konsulent i KL siger, at kommunerne hele tiden bliver klogere på indsatsen, og at ”stort set alle landets kommuner har etableret et rehabiliteringstilbud, og at der kommer stadigt flere tilbud”.