Krigsretorik bryder ud i USA efter IS-terror

Præsidentkandidater taler om ”en ny verdenskrig” efter sidste uges masseskyderi på et socialcenter i Californien, der nu betragtes som islamistisk terror

De republikanske præsidentkandidater klandrer præsident Barack Obama og hans demokratiske partifæller for at have svigtet amerikanerne ved at lade Islamisk Stats dødelige fangarme brede sig uhæmmet.
De republikanske præsidentkandidater klandrer præsident Barack Obama og hans demokratiske partifæller for at have svigtet amerikanerne ved at lade Islamisk Stats dødelige fangarme brede sig uhæmmet. Foto: EPA/WADE PAYNE.

En ny verdenskrig er trængt ind over USA's grænser og har bragt islamisk terrorisme helt ind i landets inderste hjerte.

Det siger flere republikanske præsidentkandidater, der lover at optrappe USA's kamp mod en voksende terrortrussel efter et ungt muslimsk ægtepars masseskyderi i et sundhedscenter for udviklingshæmmede og deres familier i den søvnige arbejderklasseby San Bernardino i Californien.

Efter flere dages uklarhed om ægteparrets motiv siger forbundspolitiet FBI nu, at skyderiet i onsdags efterforskes som ”en terrorhandling”. Den kvindelige part sværgede angiveligt troskab til Islamisk Stat, IS, umiddelbart inden ugerningen, der med et dødstal på 14 mennesker rangerer som det dødeligste islamistiske terrorangreb på amerikansk jord siden terrorangrebet den 11. september 2001. IS hyldede i weekenden skyderiet, men alt tyder på, at kvinden og hendes mand handlede på eget initiativ.

Rædslerne i San Bernardino har rystet amerikanerne og omformet præsidentkandidatdebatten, der lige nu samler fart til startskuddet for partiernes primærvalg om otte uger. De republikanske præsidentkandidater klandrer præsident Barack Obama og hans demokratiske partifæller for at have svigtet amerikanerne ved at lade Islamisk Stats dødelige fangarme brede sig uhæmmet.

”Vores nation er under belejring. Det, som jeg tror, at vi står overfor, er næste verdenskrig. Vi befinder os allerede i den,” siger New Jerseys guvernør, Chris Christie, under et kampagnestop i Iowa.

Samme toner lyder fra Floridas tidligere guvernør Jeb Bush.

”De har erklæret krig mod os. Og vi er nødt til at erklære krig mod dem,” siger han.

Og i en kamplysten ny kampagnevideo erklærer senator Ted Cruz, at han vil ”dræbe terroristerne”, hvis han bliver valgt til præsident.

”Enhver islamisk militant vil vide, at hvis du fører jihad imod os, så skriver du under på din dødsdom,” siger Cruz i videoen.

Islamistiske ekstremisters dødelige angreb i Paris for godt tre uger siden har i forvejen sat den amerikanske debat om islam og muslimer i kog, og terrorangrebet i San Bernardino synes at rokke ved mange amerikaneres grundlæggende følelse af tryghed. Den kendsgerning, at den mandlige gerningsmand bag San Bernardino-massakren var en amerikanskfødt, tilsyneladende velintegreret familiefar med et godt job i den offentlige sektor, og at angrebet fandt sted i et stilfærdigt forstadskvarter, gør det klart, at truslen fra islamistisk terror kan lure overalt.

Den frygt, som breder sig i USA i slipstrømmen på denne erkendelse, er af en kaliber ikke set siden tiden efter den 11. september 2001, siger David Gergen, der har været rådgiver for fire amerikanske præsidenter, til avisen New York Times.

”Jeg taler med folk, der er bekymrede for, at de bliver skudt i New Yorks gader. Jeg har en ven, der siger, at det er værre end den 11. september. Det føles som om, at vi alle er i farezonen,” siger han.

Præsident Barack Obama advarede i weekenden mod IS' evne til at inspirere mennesker i og uden for USA til at begå blodige ugerninger, men han opfordrer samtidig nationen til at opretholde sine demokratiske frihedsværdier og undgå at dæmonisere muslimer og islam. I nat leverede han en særlig tale fra Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus i Washington, USA, hvor han ventedes at kommentere terrorangrebet og truslen fra Islamisk Stat generelt.

Se talen her 


Muslimer i USA bereder sig imidlertid på at opleve endnu mere mistro og fjendtlighed fra omgivelserne som følge af blodsudgydelserne i Californien. Flere muslimske meningsdannere peger på, at republikanske præsidentkandidater såsom den populistiske rigmand Donald Trump, der blandt andet tilskynder til at registrere samtlige muslimer i USA i en særlig database, med stor success fyrer op under amerikanernes mistro til islam, og flere moskeer beder nu lokale politistyrker om hjælp til at beskytte sig mod vold og hærværk.

”Islamofobi er den accepterede form for racisme i USA. Ledere såsom Donald Trump viser, at man kan tage et slumpskud mod islam og slippe af sted med det,” siger menneskerettighedssagføreren Arsalan Iftikhar, der arbejder på en bog om islamofobi i USA, til avisen Washington Post.

Masseskyderiet i San Bernardino fandt sted onsdag formiddag lokal tid under en julesammenkomst i den afdeling af sundhedscenteret, hvor den 28-årige mandlige gerningsmand var ansat. Han forlod ifølge vidneberetninger kortvarigt sammenkomsten og vendte tilbage tungt bevæbnet i selskab med sin 27-årige pakistanskfødte hustru. Begge blev efterfølgende dræbt under en ildkamp med politiet. En gennemsøgning af den lejlighed, hvor parret boede med deres seks måneder gamle datter, har vist, at de var i besiddelse af store mængder ammunition, våben og bombematerialer.