Historier om bloddryppende mord gør os mennesker trygge

Krimibølgen er paradoksalt nok et udtryk for, at læserne i stigende grad er tryghedssøgende, mener lektor

Vi kan holde ud at læse om bestialske hændelser, endda lige før vi skal sove, fordi vi kender formen. Gentagelsen i krimigenren giver os den ultimative sikkerhed, for vi ved altid, hvad vi får, mener forsker i bestsellerlitteratur.
Vi kan holde ud at læse om bestialske hændelser, endda lige før vi skal sove, fordi vi kender formen. Gentagelsen i krimigenren giver os den ultimative sikkerhed, for vi ved altid, hvad vi får, mener forsker i bestsellerlitteratur.

Det lyder som et paradoks, at historier med bloddryppende mord og hårdkogt kriminalitet skulle gøre mennesker trygge.

Men det er ikke desto mindre, sådan det er, i hvert fald når det gælder den litteratur, vi læser. Og det understreges af, at De Gyldne Laurbær i går for andet år i træk blev givet til en krimiforfatter.

Det mener Lars Handesten, der er lektor på Syddansk Universitet og har forsket i bestsellerlitteratur. Han ser krimibølgen i litteraturen som et udtryk for, at læserne i stigende grad er trygheds-søgende.

”Læserne vil have spænding og underholdning og vil meget gerne læse om noget, der er forbundet med fare og angst. Så længe det altså foregår på en tryg måde. Krimierne er med deres kendte skabelon og figurer et trygt tilbud i en usikker verden,” siger han og fortsætter:

”Vi kan holde ud at læse om bestialske hændelser, endda lige før vi skal sove, fordi vi kender formen. Gentagelsen i krimigenren giver os den ultimative sikkerhed, for vi ved altid, hvad vi får.”

Når boghandlernes årlige hædersbevisning De Gyldne Laurbær denne gang går til krimiforfatteren Jesper Stein, er det et sikkert tegn på, at krimibølgen fortsætter med uformindsket styrke. De Gyldne Laurbær afspejler nemlig typisk den tendens, der falder i det store læse-publikums smag.

Jesper Stein var i opløbet da også oppe imod en anden populær krimiforfatter, nemlig Michael Katz Krefeld. I 2015 modtog krimiforfatteren Sara Blædel laurbærrene.

”Man kan spørge sig selv, hvorfor krimigenren bliver ved med at være så populær. Mit svar er, at det er, fordi standarden bliver bedre og bedre,” siger Tonny Vorm, der er litteraturanmelder på dagbladet Information.

”Samtidig er det en kommerciel genre, der får forlagene til at opdyrke de gode forfatterskaber, som de så giver massiv markedsføring. På den måde får vi en selvforstærkende effekt,” siger han.

De to eksperter er enige om, at forventningerne til, hvor lang tid krimibølgen kunne holde, forlængst er overskredet, og at spændingsromaner også i de kommende år vil udgøre de højeste skønlitterære stakke hos boghandlerne og i supermarkedernes bogafdelinger.

Tonny Vorm er meget begejstret for valget af Jesper Stein som årets laurbær-vinder.

”Har man fordomme overfor krimigenren, er det hos ham, man skal begynde. Hans sprog er spændstigt og plottene originale,” siger han.