Kristeligt Dagblad og Folkekirkens Nødhjælp går sammen om at samle ind til Østafrika

SE VIDEO 13 millioner mennesker sulter i Østafrika. Det er den værste hungersnød i 60 år. Nu kan du hjælpe. Kristeligt Dagblad og Folkekirkens Nødhjælp går sammen om at samle ind

Jacob Andersen står i spidsen for den nye ugeavis Weekend-nu, som er opstået på ruinerne af Aktuelt. Fredag den 31. august er første nummer på gaden, men avisen mangler investorer, der kan sikre den fortsatte udgivelse. (Foto: Nordfoto)
Jacob Andersen står i spidsen for den nye ugeavis Weekend-nu, som er opstået på ruinerne af Aktuelt. Fredag den 31. august er første nummer på gaden, men avisen mangler investorer, der kan sikre den fortsatte udgivelse. (Foto: Nordfoto). Foto: Leif Tuxen.

Hungersnøden, der breder sig over det østlige Afrika, er en menneskelig katastrofe. Mere end 300 somaliske børn dør hver dag, og FN anslår, at 13 millioner mennesker er ramt af hungersnød i hele Østafrika, men især i Somalia, Kenya og Etiopien. I store dele af området har det ikke regnet i halvandet år, og høsten er derfor slået helt fejl.

INDSAMLING:Sådan kan du give dit bidrag

Nødhjælpsfolk kalder hungersnøden, som forventes at kulminere i løbet af de næste seks-ni måneder, for den værste i 60 år. Den er således værre end hungersnøden i Etiopien i 1985, som fik en verden til at samle sig om at hjælpe, blandt andet med overskuddet fra de store internationale rockkoncerter og pladeudgivelser under titlerne Live aid, Band aid og We are the world.

LÆS OGSÅ: Historisk fælles appel fra biskopperne: Hjælp Østafrika nu!

Denne gang er det sværere at skaffe penge. Hungersnøden mangler jordskælvets eller tsunamiens voldsomme tiltrækning af medierne og stærke effekt på offentligheden. Nogle givere frygter formentlig også, at deres penge skal gå til nødhjælp, som ender i lommerne på den brutale og ekstremistiske Shabab-milits, der har gjort Somalia til et land, der på 20. år er brudt sammen.

Men nødhjælpen når frem, også til lejrene i Somalia, og militsernes kynisme må ikke også blive vores. I de seneste måneder er flygtningelejre i grænseområderne vokset sig enorme med tilstrømning af sultende, der i nogle tilfælde har gået mere end 1000 kilometer for at få hjælp.

Situationen er så alvorlig, at den kalder på en helt ekstraordinær indsats. Derfor indleder Kristeligt Dagblad og Folkekirkens Nødhjælp i dag en indsamling til fordel for de mange ofre for sulten. Vores mål er at indsamle så stor en hjælp til de sultende som muligt, allerhelst mindst en halv million kroner. Samtidig er landets biskopper gået sammen i en usædvanlig fælles udtalelse for at opfordre landets menigheder og alle danskere til at give penge til nødhjælpsarbejdet i Afrika.

Som det fremgår af teksten til højre for det store billede kan man donere på flere måder. Det koster bare 90 kroner at holde et menneske i live i en måned, men giver man 720 kroner, kan man hjælpe et menneske frem til næste høst om otte måneder.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær rejste i lørdags til det sydlige Etiopien. Det er et af de steder i området, hvor Folkekirkens Nødhjælp arbejder med at få hjælp frem til de store flygtningestrømme.

Det er helt afgørende, at vi får den akutte nødhjælp i form af adgang til mad og vand ud til de sultende i de overfyldte flygtningelejre. Længere tids sult fører til uoprettelige hjerneskader hos børn, så særligt børnene under fem år haster det med at hjælpe. Vi er i de berørte områder, og hjælpen når frem. Men behovet er enormt, og derfor appellerer vi til danskerne om at støtte nu, siger han.

En del af de penge, der indsamles, vil gå til den øjeblikkelige hjælp, men det er også vigtigt at arbejde på at forhindre en ny hungersnød, blandt andet ved at bygge reservoirer til vandopsamling og indkøbe såsæd, der er udviklet til at kunne tåle tørke.

Vi vil her i avisen i de kommende uger dække hungersnøden, hjælpearbejdet og den politiske situation i området. Alle penge, der indsamles, går direkte og ubeskåret til Folkekirkens Nødhjælp. Med indsamlingsbarometeret, der vises her på forsiden, følger vi dagligt udviklingen i bidragene i de kommende uger.

Tak for støtten til det nødvendige hjælpearbejde.

afrika sulter side 9

Læs mere påk.dk/afrika-sulter