Kristne skal undervise muslimer i sjælesorg

Præster skal oplære frivillige med muslimsk baggrund som sjælesørgere for muslimske patienter i København. Projektet skal brede sig til muslimer i fængsler og på plejehjem

For at give muslimer lige så gode muligheder for rådgivning og sjælesorg som etniske danskere vil Islamisk-

Kristent Studiecenter, IKS, uddanne en gruppe imamer og muslimske ressourcepersoner til at kunne rådgive og samtale med patienter på de københavnske sygehuse.

- Når man kommer ud i svære situationer, bliver troen anfægtet, og store spørgsmål trænger sig på. Nogle muslimer foretrækker at tale med en muslim og ikke en hospitalspræst om den slags spørgsmål. Det føler sig trygge ved at tale med en, der forstår deres baggrund, siger leder af IKS, Lissie Rasmussen.

Lige nu er der en fast frivillig gruppe på 10 muslimer, deriblandt fire imamer, der besøger patienter og pårørende på hospitalerne efter behov. Tanken er, at ordningen skal brede sig til fængsler og plejehjem.

De frivillige vil gerne føle sig mere rustet til opgaven, og derfor planlægger IKS nu kurser for de frivillige. Det første, der handler om almen psykologi og psykiske lidelser, skal køre over fire aftener til oktober. Kurserne ledes af folkekirkepræster.

Muslimer har ikke samme tradition som kristne for at ty til et religiøst overhoved i krisesituationer, konstaterer Lissie Rasmussen.

- Familienetværket hjælper personer i knibe, ikke det religiøse netværk. Men mange muslimske flygtninge har ikke det netværk at støtte sig til og derfor er udrykningsgruppen vigtig, siger Lissie Rasmussen.

Som sygehuspræst på Herlev Amtssygehus kender Tom Andersen Kjær til manglen på muslimske sjælesørgere.

- Det er som muslim ikke særlig hensigtsmæssigt at skulle tale om meningen med livet og døden med en kristen præst. Også når jeg skal rådgive om praktiske ting, spiller islams praksis en rolle. For eksempel vil muslimer gerne begrave den døde hurtigst muligt, hvor vi som kristne råder til at vente lidt, til sjælen kommer med, siger Tom Andersen Kjær, der har været idémand til projektet.

bindslev@kristeligt-dagblad.dk