Kunsten tager kampen op mod kræften

12 kvindelige kunstnere har udsmykket 12 stole for at rejse penge og skabe opmærksomhed omkring brystkræft men også for at inspirere de danske kvinder, der hvert år rammes af sygdommen

Nogle af 7’er stolene har fået lov at beholde deres klassiske form, mens andre er helt uigenkendelige efter at have været i hænderne på en kunstner. Pengene fra salget af de dekorerede møbler går til bekæmpelsen af brystkræft. –
Nogle af 7’er stolene har fået lov at beholde deres klassiske form, mens andre er helt uigenkendelige efter at have været i hænderne på en kunstner. Pengene fra salget af de dekorerede møbler går til bekæmpelsen af brystkræft. –. Foto: www.bruun-rasmussen.dk.

Kræftpatienter har ikke kun brug for medicin, strålebehandling og kemoterapi. De har også brug for kunst. Kunst er nemlig andet og meget mere end blot æstetik, det er også positiv og livgivende inspiration.

Sådan lyder filosofien bag et nyt kunstprojekt Kunst giver liv, som 12 danske kvindelige kunstnere i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse i bogstaveligste forstand har stablet på benene. Kunstværkerne er nemlig udført på stole nærmere bestemt den klassiske 7er stol, der i sin tid blev designet af arkitekten Arne Jacobsen og den dag i dag fremstilles hos møbelproducenten Fritz Hansen.

De 12 stole bortauktioneres på Bruun Rasmussens Kunstauktioner, og alle pengene fra salget går ubeskåret til Kræftens Bekæmpelses indsats mod brystcancer. Kunstprojektet skal dog mere end blot rejse penge. Et mindst ligeså vigtigt mål for projektet er at skabe opmærksomhed omkring kunstens og æstetikkens betydning for syge mennesker, lyder det fra udviklingschef i Kræftens Bekæmpelse, Majken Moghaddas.

For en række år siden, startede vi projektet Look Good Feel Better, der gik ud på at undervise kræftramte kvinder, som havde tabt alt deres hår og mistet deres øjenvipper, i at lægge en smuk makeup og bruge en paryk eller et tørklæde på en flatterende måde. Og det projekt har med al tydelighed vist os, at det at have skønhed og æstetik i sit liv ikke kun er overflade, men har stor betydning for den enkeltes velbefindende og livslyst, siger hun.

En af initiativtagerne bag kunstprojektet billedkunstner Maja Lise Engelhardt har selv oplevet kunstens inspirerende effekt, da et af hendes malerier blev hængt op på en hospitalsafdeling for alvorligt syge mennesker. Flere af patienterne nød hendes billede i en sådan grad, at de skrev til hende for at fortælle, hvad hendes kunst havde betydet for dem i en svær sygdomstid. Og det var blandt andet den oplevelse, der fik Maja Lise Engelhardt og kollegaen Evren Tekinoktay til at tage kontakt til Kræftens Bekæmpelse for at skabe et kunstprojekt til fordel for kræftsyge kvinder.

At det netop blev stole, der gik hen og blev de 12 kvindelige kunstneres fælles lærred, skyldes, at de forskellige kvinder til daglig arbejder med vidt forskellige materialer og i vidt forskellige formsprog. Med den klassiske 7er stol fik kunstnerne et fælles udgangspunkt. Derefter var der imidlertid ingen retningslinjer for kunstnerne, der fuldstændig frit kunne fortolke opgaven, hvilket resulterede i 12 meget forskellige udtryk med alt fra farverige og fyldige blomster til fine blyantstegninger.

Kunsten skal jo netop være fri og lystbetonet, før den kan inspirere andre til selv at føle sig frie og få lyst til livet, siger udviklingschef Majken Moghaddas, der samtidig understreger, at stolen ud over at fungere som et fælles udgangspunkt for kunsterne også er et møbel, man kan hvile sig på og finde støtte i, hvis man føler sig træt, svag eller syg.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk