Kvinder tager sig mest af familiens demente

Mænd og kvinder påtager sig forskellige roller, når en slægtning bliver dement

Kvinder tager sig mest af familiens demente

De udgør det store flertal i samtalegrupperne for pårørende til demente. Det er dem, der oftest hænger i røret på rådgivningslinjen om demens. Og når danske og internationale forskere undersøger forhold omkring demente og deres pårørende, udgør de langt hovedparten af de sidstnævnte.

Kvinder engagerer sig tilsyneladende i deres demente pårørende i en anden grad end mænd. Det oplever de mest fremtrædende fagfolk herhjemme. Og selvom der ikke findes tal på eksempelvis, hvor meget tid henholdsvis mænd og kvinder bruger på at passe en dement partner, forælder eller svigerforælder, forekommer tendensen klar, siger blandt andre Gunhild Waldemar, professor ved Københavns Universitet og leder af Nationalt Videnscenter for Demens.

"Det er mest kvinderne, der engagerer sig i omsorgen af den demente. En del af årsagen er, at kvinder lever længere og derfor oftere har mistet ægtefællen, når de bliver demente. Og hvis der ingen ægtefælle er, tager børnene typisk over, og der hænger det allerhårdest på døtrene. De påtager sig opgaven som en naturlig ting," siger hun.

Gunhild Waldemar peger på, at sønner i nogle tilfælde kan være mere ophængt af arbejde.

"Men forklaringen er nok oftere kvinders større grad af forpligtelse og omsorgsfuldhed, som ligger i kønnenes forskellige kultur. Men den nye generation af mænd vil måske i højere grad tage ansvar i familien," siger hun.

Formanden for landets demenskoordinatorer, Ane Eckermann, som har ledet pårørendegrupper gennem mange år, har typisk et par mænd i hver gruppe på 12 personer. Og når telefonen ringer hos rådgiver i Alzheimerforeningen Else Hansen, er det i 77 ud af 100 tilfælde en kvinde.

"Kvinderne spørger mest om følelser, skyld og sorg eller om, hvordan de skal kommunikere med den demente. Mange mænd vil gerne vide, hvordan man får styr på ting som værgemål, fuldmagt og støtteordninger," fortæller Else Hansen.

kristine.korsgaard@kristeligt-dagblad.dk