København stammer fra før Absalons tid

Der var både en kirke, masser af mennesker og handelsliv mellem Rådhuspladsen og Gammel Strand, før biskop Absalon grundlagde København

Ruinerne af biskop Absalons Borg under Christiansborg hører til blandt de mest markante fortidsminder i Danmark. Historikerne har med nye oplysninger fra arkæologer fået et nyt syn på Københavns størrelse på Absalons tid. –
Ruinerne af biskop Absalons Borg under Christiansborg hører til blandt de mest markante fortidsminder i Danmark. Historikerne har med nye oplysninger fra arkæologer fået et nyt syn på Københavns størrelse på Absalons tid. –. Foto: Brian Bergmann.

Arkæologer fra Københavns Bymuseum kan nu dokumentere, at det ikke var en sølle lille landsby, som biskop Absalon overtog, inden han grundlagde København, men et handelsområde med jævn bebyggelse, mennesker, aktiviteter og kirkegang.

Bymuseet har lagt et puslespil med brikker af forskellige oplysninger og fund ved udgravninger foretaget over flere år. Særligt et fund fra udgravninger i foråret ved Sankt Clemens Kirkes kirkegård giver beviser for mere byaktivitet end hidtil antaget. Udgravningerne afslører spor efter en hidtil ukendt kirke, der stammer fra 1000-tallet, altså 100 år før Sankt Clemens Kirke er dateret, fortæller Lene Høst-Madsen, leder af arkæologisk afdeling på Københavns Bymuseum.

Det giver en helt ny betydning til området, for det viser, at der ikke kun var tale om lille, ubetydelig landsby, men om et område med værdi, mennesker og aktivitet, siger hun.

Lene Høst-Madsen understreger, at biskop Absalon fortsat er ham, der værdimæssigt sætter København på landkortet, og ham, der gør København til noget særligt.

Men det er stadig meget vigtige informationer, vi nu har om området, før det København, vi taler om i dag, blev grundlagt, siger Lene Høst-Madsen.

Arkæologernes oplysninger kommer som en overraskelse for historiker og ekspert i Københavns historie, Karl-Erik Frandsen fra Saxo-instituttet ved Københavns Universitet.

I 100 år har vi diskuteret, om det var en lille landsby, som Absalon fik af Paven, eller om det var noget større. Jeg har indtil nu været overbevist om, at det var et ubetydeligt fiskerleje omgivet af en lav byvold. Vi historikere må nu skrive Københavns tidlige historie om, for de nye fund vil revolutionere vores syn på København helt fundamentalt, siger Karl-Erik Frandsen til Ritzau.

duus@kristeligt-dagblad.dk