Læger er imod religiøs drengeomskæring

Den religiøse praksis med at omskære drenge møder yderligere modstand. Både Lægeforeningen og Dansk Selskab for Almen Medicin kommer nu for første gang med deres holdning til den religiøse praksis: Det er lemlæstelse at skære i raske drenge

En rabbiner fra Neve Ilan ved Jerusalem gør sit udstyr klar til at udføre omskæring af en lille dreng. Arkivfoto fra 2012.
En rabbiner fra Neve Ilan ved Jerusalem gør sit udstyr klar til at udføre omskæring af en lille dreng. Arkivfoto fra 2012. . Foto: RONEN ZVULUN/ Denmark.

Både Lægeforeningen, der har 27. 000 medlemmer, og Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) tager nu afstand fra religiøs omskæring af drenge. Det sker, efter at Sundhedsstyrelsen har sendt en ny vejledning til omskæring af drenge i høring.

Tidligere har Børnerådet, medlemmer af Det Etiske Råd og enkeltstående læger udtalt sig kritisk om den religiøse og kulturelle praksis, hvor muslimer og jøder omskærer deres drenge for jøders vedkommende på ottendedagen efter fødslen. Og for tre og en halv måned siden underskrev de nordiske børneombudsmænd en erklæring, der opfordrer til, at omskæring kun bør udføres, hvis den pågældende dreng er i stand til at give samtykke til indgrebet. Samtidig udtalte Europarådet kraftig kritik af mandlig omskæring.

Den kritik får nu opbakning fra lægerne. Ifølge Lars Gehlert Johansen, formand for DSAM, mener selskabet, der repræsenterer 4500 læger og lægestuderende i Danmark, at der kun må udføres omskæring, når der er en medicinsk grund til det:

LÆS OGSÅ: Omskæring af drenge. En krænkelse af børns rettigheder, som må stoppe

Hvis der udføres omskæring uden medicinsk begrundelse, er der tale om lemlæstelse. Hvis man beslutter sig for, at folk ikke længere skal have deres venstre arm, er det heller ikke i orden. Så simpelt er det, siger Lars Gehlert Johansen og tilføjer, at han slet ikke ser nogen grund til, at Sundhedsstyrelsen skal forholde sig til denne religiøse praksis, da styrelsen har med sundhed og ikke med religion at gøre:

Vi har respekt for andre religiøse synspunkter, men vi tager stilling til det her ud fra et fagligt synspunkt. Vi er læger, og vi tager lægeløftets ord om, at vi skal undgå at skade, alvorligt.

Den nye vejledning er en revideret vejledning til omskæring af drenge. Mens det siden 2003 har været forbudt at omskære piger i Danmark, er det nemlig stadig tilladt at fjerne drenges forhud som led i et religiøst ritual.

Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, understreger, at Lægeforeningen grundlæggende er imod omskæring af drenge, hvis ikke der er en lægelig grund til indgrebet som det for eksempel er tilfældet med forhudsforsnævring.

Det er meget indgribende, at voksne kan bestemme, at nyfødte skal gennemgå et operativt indgreb, som ikke er lægeligt begrundet, og hvis effekt er livsvarig. Når en dreng når myndighedsalderen, kan han selv tage stilling, men indtil da må hensynet til individets ret til selvbestemmelse veje tungest, siger Mads Koch Hansen.

Også Børns Vilkår er imod alle former for omskæring af drenge, der sker uden medicinsk begrundelse. Og de nye udmeldinger er i tråd med befolkningens holdning.

I juli viste en meningsmåling fra YouGov, at 71 procent af danskerne går ind for et forbud mod religiøs omskæring.

Til kritikken af de religiøse omskæringer understreger Bent Lexner, overrabbiner i Mosaisk Troessamfund, at den jødiske tradition går mere end 2000 år tilbage:

Jøderne har integreret sig i det danske samfund, og det er derfor utroligt, at man accepterer religionsfriheden for alle, men at man samtidig vil fjerne det, der betyder noget for, at jøder kan bo her i landet, siger Bent Lexner.

Han er glad for, at vejledningen understreger, at omskæringer af drengebørn giver færre komplikationer, når det foretages i de første uger af barnets levetid. Men Lægeforeningen peger på, at omskæringer af drenge ikke giver færre komplikationer, når indgrebet foretages i de første uger. Samtidig mener Lægeforeningen, at omskæring alene bør ske på grundlag af den pågældendes informerede samtykke. Sundhedsstyrelsens vejledning lægger op til, at omskæringen kan ske, hvis der er givet informeret samtykke fra forældrene.