Løkkes små anekdoter er hans største styrke

Lars Løkke Rasmussen er mere jovial og "husmandsagtig" som taler end sin forgænger, og det er egentlig positivt, siger retorikere. Men måske er der nærmere brug for lidt Fogh-stil lige nu

Statsministerens tale ved gårsdagens åbning af Folketinget indeholdt meget konkrete forslag og præcise tidsfrister. Det bringer ham i en offensiv position og gør det svært for oppositionen at komme ind med kritik, siger lektor Sine Nørholm Just.
Statsministerens tale ved gårsdagens åbning af Folketinget indeholdt meget konkrete forslag og præcise tidsfrister. Det bringer ham i en offensiv position og gør det svært for oppositionen at komme ind med kritik, siger lektor Sine Nørholm Just. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Da Anders Fogh Rasmussen (V) holdt sin sidste åbningstale i Folketinget den 7. oktober 2008, brugte han ordene "jeg" og "mig" 10 gange i alt. Året efter stod partifællen Lars Løkke Rasmussen (V) på talerstolen i samme anledning. Hele 25 steder i sin tale henviste han til sig selv. Og ved gårsdagens åbning af folketingsåret 2010-11 understregede Løkke igen, at hans facon som taler er anderledes end forgængerens.

"Han taler meget i jeg-form og fortæller om sine egne oplevelser, og det er klart en styrke," siger informationschef i 3F Kristian Madsen, tidligere taleskriver for Helle Thorning-Schmidt (S) og forfatter til en bog om professionel taleskrivning.

Som eksempel fremhæver han et afsnit fra åbningstalen i går, hvor statsministeren forklarer, hvorfor regeringen nu vil gøre noget ved landets ghettoområder. Løkke sagde blandt andet:

"Vi vil rive murene ned. Vi vil åbne ghettoerne mod samfundet. Da jeg besøgte Tåstrupgård (boligområde ved København, red.) i august, slog det mig, at der i et boligområde på størrelse med den by, jeg selv bor i, ikke er en eneste butik."

Efter Kristian Madsens mening er afsnittet et af de retoriske højdepunkter i en ellers kun middelgod tale.

"Han gør det personligt, og det er der, han er rigtig god. Men han skal hele tiden passe på billedet af ?Lille Lars fra Græsted?, og måske er tiden ikke til det joviale. Jeg tror, det havde været bedre for ham at bruge mere alvor og dramatik," siger taleskriveren.

Den økonomiske krise samt regeringens aktuelle politiske nedtur med spændinger mellem K og DF kalder i stedet på en tale præget af "den foghske opskrift", mener Kristian Madsen.

"Fogh var virkelig god til at vise, at far nu vil skabe ro i klassen, for det er alvor det her. Den opgave løste Løkke ikke. Han holdt sig til det nære og konkrete i stedet for at hæve sig op og for eksempel tale om terrorisme, som jo igen er kommet tæt på. På den måde kunne han vise, at der virkelig er en leder for bordenden," lyder analysen.

Lars Løkke Rasmussen får bedre karakterer, når man spørger Sine Nørholm Just, lektor i politisk kommunikation ved Copenhagen Business School. Hun peger på, at en åbningstale skal sætte den politiske dagsorden.

"Det klarer han godt, og ud fra det kriterium er det en stærk tale," siger hun.

Sine Nørholm Just roser statsministeren for at være meget konkret, når han fortæller, hvor regeringen vil handle.

"Han siger klart, hvad regeringen vil gøre og hvornår - for eksempel et ghettoudspil inden efterårsferien og tilbagetrækning fra Afghanistan i 2014. Det betyder, at modstanderne skal arbejde hårdt for at komme helt tilbage til udgangspunktet og diskutere, om der overhovedet er et problem, der skal løses," forklarer hun.

I tråd med tendensen inden for politiske taler brugte Lars Løkke Rasmussen i går mange gentagelser for at slå pointer fast. En sætning lød for eksempel: "Nye tider. Nye veje. Nye mål." Heri ligger også statsministerens hovedbudskab, nemlig at den økonomiske krise er på retur, og på den anden side venter en ny virkelighed, hvor vi ikke har råd til det hele. Det er slut med politikernes "gavementalitet", og de, der kan, skal klare sig selv uden offentlige penge.

Også her bruger Lars Løkke en folkelig retorik, siger Sine Nørholm Just:

"Han siger det meget husmandsagtigt: Den nye tid handler om snusfornuft og at sætte tæring efter næring. Det kan enhver jo forstå."

kristine.korsgaard@k.dk