Lars Løkke Rasmussen: Flere skal med i det arbejdende fællesskab

For at få flere mennesker flyttet fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse skal det kunne betale sig at arbejde. Derfor foreslår Venstres statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen, at skatten på de laveste indkomster skal sænkes

Jeg er stolt af, at vi har fået trukket regeringen i den rigtige retning og fået holdt Danmark på de reformspor, som vi selv lagde ud, da vi sad i regering, siger Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre.
Jeg er stolt af, at vi har fået trukket regeringen i den rigtige retning og fået holdt Danmark på de reformspor, som vi selv lagde ud, da vi sad i regering, siger Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre. Foto: Scanpix.

Hvad er det vigtigste politiske mål for Venstre de næste fire år?

Der er 800.000 danskere, som modtager en eller anden form for offentlig forsørgelse. Det koster det danske samfund 170 milliarder kroner hvert år, det vil sige lige så meget, som vi bruger på sundhedsvæsenet, politiet, brandvæsen, domstole, fængsler og folkeskolen tilsammen. Så vi skal have flere med i det arbejdende fællesskab. Og derfor vil vi gøre det mere attraktivt at gå på arbejde ved at sænke skatten på arbejde med de laveste indkomster. For vi tror rent faktisk på, at har man lidt mere til sig selv, så stiger lysten til at bidrage i det arbejdende fællesskab også.

Hvad vil I gøre for de mennesker, der har mistet deres dagpenge?

Den bedste løsning er at få folk i arbejde, så det er en klar målsætning for Venstre, at vi får skabt flere private arbejdspladser, så flere danskere kan komme i arbejde. Men derudover skal vi give dagpengereformen et servicetjek, når vi kender Dagpengekommissionens anbefalinger.

Hvordan skal det danske samfund hænge økonomisk sammen efter 2020?

Vi skal først og fremmest have skabt mere vækst nu. Vi skal have flere med i det arbejdende fællesskab. Og vi skal have skabt flere private arbejdspladser. For det er de arbejdende danskere og de danske virksomheder med deres eksport, som skaber den velstand, der er forudsætningen for, at vi har råd til velfærd.

Hvad skal Danmark gøre for at tilpasse sig den store flygtningestrøm?

Presset på Danmarks grænser er meget stort. Antallet af asylansøgere er næsten firedoblet siden 2011, og alene sidste år kom der 15.000 asylansøgere til Danmark. Det et et udtryk for, at regeringen ikke har styr på udlændingeområdet, og derfor vil vi rulle regeringens lempelser af flygtningenes opholdsvilkår tilbage, så Danmark bliver mindre attraktivt for asylansøgere - blandt andet med en integrationsydelse svarende til SU-niveau. Derudover vil Venstre målrette mere af udviklingsbistanden, så vi kan hjælpe i nærområderne, hvor der kan hjælpes flere flygtninge for pengene, end der kan i Danmark.

Hvilket politisk resultat er du mest stolt af, når du kigger tilbage på dit partis indsats de seneste fire år?

Jeg er stolt af, at vi har fået trukket regeringen i den rigtige retning og fået holdt Danmark på de reformspor, som vi selv lagde ud, da vi sad i regering. Det har været med til at sikre, at det går bedre i dansk økonomi.

Jeg er stolt af, at vi har fået trukket regeringen i den rigtige retning og fået holdt Danmark på de reformspor, som vi selv lagde ud, da vi sad i regering.