Læsegrupper hjælper psykisk syge

Litteratur kan skabe mening med livet for psykisk syge. Det viser erfaringer med læsegrupper fra udlandet. Dansk forsker vil indføre læseterapi herhjemme

Efter positive erfaringer fra udlandet vil også danske forskere nu forsøge sig med læsegrupper for psykisk syge.
Efter positive erfaringer fra udlandet vil også danske forskere nu forsøge sig med læsegrupper for psykisk syge. Foto: Mette Frandsen.

Forskere bag en ny behandlingsform af psykisk syge vil stryge pillerne og sende patienterne en tur i læsegruppe for at læse op af litterære klassikere af Shakespeare og John Steinbeck.

Erfaringer fra udlandet viser nemlig, at højtlæsning af bøger løfter humøret og ligefrem skaber mening med livet for depressive og demente mennesker. I Storbritannien henviser læger allerede i dag patienter med depression og demens til litterære læsegrupper, og sådan bør det også være i Danmark, mener litteraturforsker Mette Steenberg fra Center of Functionally Integrative Neuroscience ved Aarhus Universitet.

– Når man læser en bog, er man til stede i nuet og accepterer fornemmelser, følelser og gode tanker. Læsegrupper kan have en positiv effekt på patienter med depression, som har en tendens til at køre ind i en generaliserende og negativ tankestrøm, siger Mette Steenberg.

Hun vil undersøge litteraturens terapeutiske effekt i et dansk forskningsprojekt. Ifølge forskeren fungerer højtlæsning i læsegrupper som en meditativ nærværspraksis.

– Vi vil undersøge, hvordan litteratur kan ændre folks selvopfattelse og verdensanskuelse. De fleste har oplevet, hvordan en god bog kan betyde noget særligt eller ligefrem føre til vitale ændringer i livet. Der er en eksistentiel mening med teksten ud over bare at være en tekst, siger Mette Steenberg.

Mens litteratur som psykiatrisk behandlingsform er et nyt fænomen herhjemme, er kunstens lindrende virkning allerede anerkendt. Tidligere på året beskrev Kristeligt Dagblad i en serie artikler, hvordan maling, musik, sang og arkitektur har en positiv effekt på folk ramt af depression, demens, Alzheimers sygdom og kræft.

Professor og dr.med. Lars Heslet har for eksempel dokumenteret, hvordan musik afstresser psykisk syge på intensivafdelinger. Og han tror også på højtlæsningens effekt.

– Psykiatriske patienter sidder i deres eget indelukkede univers. Når de hører deres egen stemme, finder de ud af, at der er en verden udenfor. At læse højt sammen med andre opbygger menneskets sociale hormon, som giver lyst til et socialt liv og er helbredende, siger han.

På Rigshospitalet kender man allerede bøgernes magiske kraft. Siden 2003 har professionelle fortællere læst op for alvorligt syge børn, som lærer at takle deres sygdom bedre gennem fortællingerne. Mette Steenbergs forskningsprojekt er ligeledes baseret på højtlæsningens umiddelbare effekt. Hun venter foreløbig på bevillinger til sit projekt.

krasnik@kristeligt-dagblad.dk

Forsiden af bøger&Kultur