Merkel kommer på forårsbesøg hos Helle Thorning

Den tyske kansler kommer for første gang på officielt besøg hos Helle Thorning-Schmidt

”Det er et stort skulderklap til statsministeren.” Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell om forbundskansler Angela Merkels kommende besøg i Danmark. -
”Det er et stort skulderklap til statsministeren.” Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell om forbundskansler Angela Merkels kommende besøg i Danmark. - . Foto: Scanpix.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) får i slutningen af april besøg af en af de absolutte sværvægtere i europæisk politik, når Angela Merkel lægger vejen fordi Danmark. Det er første gang siden sit tiltrædelsesbesøg i 2006, at den tyske kansler besøger København.

”Vi mødes med jævne mellemrum, og vi har en lang række ting, vi gerne vil tale om. Alt lige fra sikkerhedssituationen i Europa til den økonomiske situation i Europa og til dansk-tyske bilaterale forhold,” fortæller Helle Thorning-Schmidt til Jydske Vestkysten.

Statsministeren vil benytte lejligheden til at understrege den danske regerings opbakning til Femern-forbindelsen, som den seneste tid har været til debat i danske og tyske medier, efter at prisen endnu engang er steget.

”Jeg vil da nævne Femern-forbindelsen og fortælle hende, hvor begejstrede vi er for det projekt,” siger Thorning.

Det er første gang, hun er vært for den tyske kansler, som i 2006 var på besøg hos daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Året efter var de to sammen på Grønland for at studere klimaforandringer.

Thorning og Merkel er dog langtfra hinanden fremmede, og statsministeren besøgte i 2011 kansleren forud for det danske EU-formandskab.

Sidste sommer var Thorning igen i Berlin i, hvad iagttagere betragtede som et reklamefremstød før fordelingen af EU-topposter. Merkel uddelte ved den lejlighed store verbale roser til Thorning.

”Den danske statsminister er en fantastisk statsminister, og jeg har fået indtryk af, at hun er glad for sit job derhjemme,” sagde kansleren dengang.

Angela Merkel var også en af de regeringsledere, der tog kontakt til Thorning og udtrykte sympati og støtte efter skudangrebene i København den 14.-15. februar.