Modige menighedsråd og kunstnere fornyer kirkekunst

LEMMERZ GENFÆRD PÅ AROS.: Aros Kunstmuseum i Århus slår d.9. oktober 2010 dørene op for en ...

Kunstnere som Erik A. Frandsen, Dorte Dahlin og Christian Lemmerz blev ellers i 1980’erne kaldt for ”postmoderne desperados”, fordi deres kunst var vild, ekspressiv og impulsiv. Her er det kunstneren Christian Lemmerz under en af sine udstillinger på kunstmuseet Aros. Foto: Henning Bagger/scanpix / Scanpix

Det er en glædelig udvikling, at menighedsrådene har fået øjnene op for andre kunstnere end ”Tordenskjolds soldater”, mener flere eksperter

I de senere år er en ny gruppe kunstnere rykket indenfor i de danske kirker, hvor de især siden nullerne har skabt moderne udsmykninger.

Kunstnere som Erik A. Frandsen, Dorte Dahlin og Christian Lemmerz blev ellers i 1980’erne kaldt for ”postmoderne desperados”, fordi deres kunst var vild, ekspressiv og impulsiv.

Med en fælles betegnelse blev flere af dem kaldt ”De unge vilde”, fordi de også abonnerede på punk-kulturens idealer om at skabe kunst præcis, som man selv havde lyst til. Uden hensyn til traditioner og autoriteter, men med oprør mod alle samfundets institutioner.

”Dengang ville det have været utænkeligt for dem at skabe kunst til netop kirkerne, fordi de ganske enkelt ikke ville træde ind i det rum, som kirkerne repræsenterer. I dag er de blevet ældre og har store kunstneriske erfaringer. Og så er de samtidig nogle af de dygtigste kunstnere, vi har, og med en eksistentiel alvor, som kan indgå i kirkerummet,” siger Claus Hagedorn-Olsen, direktør for Horsens Kunstmuseum, som har specialiseret sig i ”De unge vilde”.

Også teolog og kunsthistoriker Lisbeth Smedegaard Andersen mener, at

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.