Møn: Kom og se vores unikke mørke

Øen vil bruge sit mørke til at skabe vækst

Initiativet på Møn er allerede vokset til at handle om meget mere end turisme. Det lokale mejeri sælger Dark Sky-is, og hos Kaffehuset Møn kan man få Dark Sky-kaffe - ekstra mørk.
Initiativet på Møn er allerede vokset til at handle om meget mere end turisme. Det lokale mejeri sælger Dark Sky-is, og hos Kaffehuset Møn kan man få Dark Sky-kaffe - ekstra mørk. . Foto: Jørgen Bausager.

Mørke har altid været forbundet med noget negativt på Møn. For hver gang nogen flytter derfra, bliver der lidt mørkere, og derfor er netop mørket blevet synonym med udfordringerne ved livet i udkanten af Danmark. Men det er en lille gruppe mennesker i gang med at ændre.

I snart to år har de arbejdet på en ansøgning om at få dele af Møn og Nyord internationalt certificeret som Dark Sky Community (Mørk Himmel Samfund) og Dark Sky Park - som det første sted i Norden. Møn er nemlig det næstmørkeste sted i Danmark - kun overgået af Anholt - og det giver unikke muligheder for at betragte nattehimlens stjerner og planeter.

Med en storstilet indsats for at nedbringe lysforureningen yderligere og med en snarlig certificering i ryggen er ambitionen at drage både danske og internationale turister mod mørket på Møn. Men også at genskabe tidligere tiders kultur med at se op, siger en af projektets initiativtagere, Tom Axelsen:

”Legender, religioner og kulturhistorier er gennem menneskehedens udvikling blevet bygget op omkring at betragte stjernehimlen. Men det har vi glemt, for langt de fleste steder i landet er stjernerne i dag ligegyldige små prikker på grund af den stigende lysforurening. På Møn kan man stadig rammes af ærefrygt ved at se op og blive mindet om, at vi blot er en lille, skrøbelig del af noget stort, og den oplevelse vil vi gerne dele ud af.”

Initiativet er dog allerede vokset til at handle om meget mere end turisme. Det lokale mejeri sælger Dark Sky-is, og hos Kaffehuset Møn kan man få Dark Sky-kaffe - ekstra mørk. Man kan købe bolsjer, chokolade, snaps og sågar overnatning inden for Dark Sky-konceptet, og de lokale engagerer sig i stigende grad. De er i færd med at skabe en endnu stærkere, lokal selvbevidsthed, mener borgmesteren i Vordingborg Kommune, Knud Larsen (V), som selv bor på Møn:

”Vi har helt klart fået skærpet opmærksomheden på, at Møn har endnu mere at byde på, end vi lige havde tænkt over. Og vi har nok generelt fået en bredere erkendelse af de værdier, der ligger i at fordybe os i mørket og naturen.”

I tænketanken Danmark på Vippen, som arbejder for et Danmark i bedre balance, håber talsmand Kim Ruberg, at flere udkantsområder vil lade sig inspirere af Møn til at udnytte de lokale ressourcer - hvad enten det er mørke, vild natur eller noget helt andet.