Mystisk verdenskort er ægte

Det første verdenskort, der viser Nordamerika, før Columbus opdagede det, er formentlig ægte, konkluderer danske forskere efter fem årtiers intens diskussion

Det omstridte kort, der ifølge danske forskere er ægte, stammer formentlig fra starten af 1400-tallet og viser en ø øverst i venstre hjørne, der i virkeligheden var Nordamerikas østkyst. -
Det omstridte kort, der ifølge danske forskere er ægte, stammer formentlig fra starten af 1400-tallet og viser en ø øverst i venstre hjørne, der i virkeligheden var Nordamerikas østkyst. -. Foto: Yale University Press.

Lige siden kortet dukkede op i 1957, har det været omgærdet af mystik og stærke følelser. For var det, der fik navnet Vinlandskortet, et nutidigt fupnummer? Eller var det et originalt kort fra begyndelsen af 1400-tallet, der for første gang viste dele af det nuværende Nordamerika?

Hvis det sidste er sandt, er det bevis på, at "Den nye verden" ikke kun var kendt af nordboerne (de nuværende skandinaver), men også af andre europæere, længe før Christoffer Columbus drog af sted på sin berømte rejse. Og det giver dermed et unikt indblik i, hvad datidens europæere vidste om verden omkring sig.

Kortet viser omridset af Europa, Nordafrika og Grønland og yderst til venstre en ø, der i høj grad ligner dele af den amerikanske østkyst, hvor nordboerne Bjarni Herjolfsson og Leif den Lykkelige gik i land omkring år 1000. "De kaldte landet Vinland på grund af dets rigdom på vin", fortæller en tekst på selve kortet.

På en konference på Det kongelige bibliotek i sidste uge fremlagde Konservatorskolens rektor, René Larsen, helt nye undersøgelser.

Her frikendte han betinget kortet for at være et falskneri, "indtil andet er bevist", forklarede han til Berlingske Tidende. Nogen endegyldig konklusion kom der altså ikke, og det er meget sigende for debatten om kortet siden det sensationelle fund i 1957.

Fra begyndelsen mente flertallet, at det var ægte, men i 1970?erne nåede nye kemiske analyser frem til, at det blæk, der var skrevet med, indeholdt et stof, der først blev fremstillet i 1990'erne. Siden har debatten mest af alt mindet om en tenniskamp med en konstant strøm af nye undersøgelser og fund fra begge sider, blandt andet fundet af andre tekster fra samme tidsperiode indeholdende samme stof, kaldet anatase.

René Larsens undersøgelse giver en mulig forklaring. Det sand, som blev brugt til at holde kortet tørt med, indeholder nemlig også anatase, og der blev netop udvundet tørresand i Schweiz i 1400-tallet.

Tilbage står imidlertid stadig mysteriet om kortets oprindelse.

Mange forskere mener, at Vinlandskortet måske er produceret i forbindelse med et kirkeråd i Basel i år 1440. Men hvordan det er havnet i hænderne på en schweizisk forhandler, så han i 1957 kunne sælge det videre til en amerikaner, vides endnu ikke, og derfor lever konspirationsteorierne videre.

Én af dem stammer fra en amerikansk historiker og går på, at en katolsk præst fremstillede kortet i 1930'erne med det formål at gøre nazi-Tyskland til grin på grund af deres fjendtlige indstilling over for katolikker. Kortet viste jo, at det var nordboerne og ikke katolikken Columbus, der kom først, og det ville tyskerne givetvis udbasunere, hvis de troede på ægtheden. Senere skulle det vise sig, at nordboerne faktisk også var katolikker, da de allerede havde bekendt sig til kristendommen.

Usikkerheden til trods betragtes Vinlandskortet i dag som en meget vigtig del af den amerikanske kulturhistorie.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk