Naturfilm skal hjælpe patienter til helbredelse

Et dansk hospital tilbyder nu deres patienter at se særlige film med afslappende musik, som skal fjerne stress og stjæle fokus fra kvalme og smerter

Vajende valmuer og regnvåde skove giver Mai Lykke Besser ro i sjælen. Hun arbejder på at nedbringe sit blodtryk efter en større operation dagen før. --
Vajende valmuer og regnvåde skove giver Mai Lykke Besser ro i sjælen. Hun arbejder på at nedbringe sit blodtryk efter en større operation dagen før. --. Foto: Leif Tuxen.

Græsset glinser af morgendug, og en kridhvid dis står stille hen over marken. Solen kravler langsomt op i horisonten, så farvetonerne i landskabet ændrer sig fra kølige til orange. Mens afdæmpet musik flyder ind i ørerne, kan man næsten dufte den fugtige jord og mærke, hvordan solstrålerne sender temperaturen i vejret.

Men også kun næsten. For vi er på en tomandsstue på Privathospitalet Hamlet i Søborg ved København og oplever morgenlandskabet gennem en tv-fladskærm på væggen.

Hospitalet har som det første i landet valgt at give samtlige patienter et alternativt tilbud: Liggende i sengen kan de stille ind på tre forskellige tv-kanaler, som døgnet rundt viser film under navnet MuViCure – intense naturfilm med tilhørende musik, som virker beroligende og mindsker stress.

Som navnet også antyder, er målet med projektet, at den særlige kombination af musik og film skal hjælpe syge og stressede mennesker til at komme sig.

Og der er faktisk grund til at tro, at det virker. Som Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet, leverer forskningen flere og flere resultater, der indikerer, at kulturelle indslag som litteratur, teater og musik kan have en helbredende effekt. Og nu er turen altså kommet til film.

Naturens evne til at reducere stress og dermed virke positivt ind på menneskers helbred er blandt andet påvist af den amerikanske forsker, Roger Ulrich. I 1984 viste han – ved at sammenligne to grupper nyopererede patienter – at dem, der havde udsigt til et grønt landskab, kom sig hurtigere end kontrolgruppen, som kun havde en kedelig mur at kigge på. Og i 2005 gennemførte et hold sygeplejersker og læger på Århus Universitetshospital et forsøg med MuViCure-film på opvågningsafdelingen. Her sagde 14 ud af 19 patienter, at filmene forbedrede deres tilstand.

Professor og dr.med. Lars Heslet er tidligere overlæge på Rigshospitalet og har været konsulent på arbejdet med MuViCure-filmene. Han forklarer, hvorfor naturbilleder og musik påvirker hjernen:

"Vores dybe instinkter siger os, at naturen er noget positivt. Og så er det afgørende for både billeder og musik i de her film, at de er langsomme. Det virker hypnotiserende på os, når øjet fikseres på en enkelt ting, for vores bevidsthed kommer til at kede sig og falder i søvn, så underbevidstheden i stedet kan tage over."

Når blikket står stille, og man kommer i en meditativ tilstand, falder stressniveauet i kroppen, som i stedet kan bruge kræfter på at hele. Samtidig finder vi tryghed i at lytte til en langsom musikrytme, fordi lyden af moderens 60 hjerteslag i minuttet er den første lyd, alle mennesker lærer at kende, forklarer Lars Heslet.

At filmene gør noget ved patienter, der ser og hører dem, vil Mai Lykke Besser gerne skrive under på. Hun er 55 år og er ved at komme sig oven på operationen dagen før, hvor hendes mavesæk er blevet formindsket for at modvirke overvægt.

Dagen derpå er hun stadig lidt medtaget. Men det hjælper at ligge i sengen og kigge ud over en sø eller se en omgang sommerregn falde tungt i en skov.

"Alle hospitaler burde have de film. Det er en fantastisk opfindelse, for man kender godt selv fornemmelsen af at gå en tur i en skov og opleve, hvor fredfyldt der er. Sådan får man det også, når man ligger med høre-telefoner på og ser det her," siger hun.

Mai Lykke Besser har tidligere haft ubehagelige oplevelser med operationer, og derfor var hun rigtig nervøs for indgrebet.

Hun nåede kun at se få minutter af en naturfilm, før operationen, men det var alligevel nok til at gøre en forskel.

"Jeg kom ind på operationsstuen med nogle rare billeder i hovedet i stedet for nogle dårlige. Og da jeg kom tilbage og satte filmen på, kunne jeg se på måleren, at mit blodtryk faldt," siger hun.

MuViCure er et samarbejde mellem ægteparret Bjørn og Eva Wennerwald, som henholdsvis skyder og klipper filmene, og musikeren Niels Eje. Bjørn Wennerwald har længe filmet naturen, og især en lang sekvens med rindende vand, der indgik i en Royal Copenhagen-udstilling i New York, affødte mange reaktioner fra byboer, som fortalte, hvor afslappede de blev af at kigge på filmen. Det gav parret idéen til at målrette film til patienter på sygehuse, og de kontaktede Niels Eje, der beskæftiger sig med musik i samme boldgade under navnet MusiCure.

"Det er ikke sådan, at vi har et stykke musik og så bare sætter filmen til eller omvendt. Vi tilpasser det til hinanden i et tæt samarbejde, så vi rammer en balance, hvor hverken musik eller billeder bliver for dominerende," forklarer Eva Wennerwald.

"Vores håb er, at filmene kan hjælpe folk til at finde noget ro i en stresset situation og på den måde være en del af deres behandling."

Ud over Privathospitalet Hamlet har to andre hospitaler taget idéen til sig og vil afprøve filmene på udvalgte patientgrupper.

Svendborg Sygehus overvejer at prøve, om regndråber og harpeklang kan have en positiv effekt på psykiatriske patienters velbefindende, mens Bispebjerg Hospital i København bruger filmene på den palliative afdeling, hvor uhelbredeligt syge kræftpatienter kan tilbringe flere dage i den sidste tid.

Holdet bag filmene arbejder nu på at udvikle dem, så de i højere grad kan målrette enkelte film til bestemte problemer – i første omgang med fokus på kvalme, posttraumatisk stress syndrom og smerter, for eksempel ved sår.

På Hamlet har Mai Lykke Besser røde kinder og trætte øjne. Hun læner sig bagud i sengen og lader hovedet synke ind i den store pude med lyseblåt betræk, tager høretelefoner på og vælger den film, der hedder ?Afslapning?.

"Se lige den valmue der," siger hun begejstret og peger på skærmen, hvor en rød blomst vajende i vinden fylder det meste af billedet. "Og nu kommer der en hel mark af dem, så bliver det da ikke smukkere". Dybt suk. Hun lukker øjnene og lytter til musikken.

Hendes værelseskammerat, Jane Jensen, har ikke selv tændt for filmen på sin skærm.

"Men da Mai satte den på i går aftes, lå jeg og kiggede lidt med, og det var mig, der faldt først i søvn," griner hun. Nu viser filmen nogle efterårsfarvede trækroner set nedefra, og Jane Jensen konstaterer, at hun glæder sig til snart at komme ud og ride i en skov igen.

kristine.korsgaard@kristeligt-dagblad.dk

Eva Wennerwald og hendes mand Bjørn Wennerwald fik idéen til helbredende film, fordi så mange mennesker fortalte, hvor afslappede de blev af at se Bjørns naturoptagelser. --
Eva Wennerwald og hendes mand Bjørn Wennerwald fik idéen til helbredende film, fordi så mange mennesker fortalte, hvor afslappede de blev af at se Bjørns naturoptagelser. -- Foto: Leif Tuxen.