Normalt ustadigt vejr i efterårsferien – og måske unormalt koldt til vinter

Vejret i skolernes efterårsferie bliver ganske almindeligt ustadigt efterårsvejr. Men til vinter kan unormale lufttryk give usædvanlig kulde

Der er masser af visne, nedfaldne blade i Danmark i denne tid som disse i Kongens Have i København i sidste uge. – Foro: Jens Dresling/Polfoto.
Der er masser af visne, nedfaldne blade i Danmark i denne tid som disse i Kongens Have i København i sidste uge. – Foro: Jens Dresling/Polfoto. Foto: Jens Dresling/Polfoto.

Efter en usædvanlig varm september venter en sædvanlig ustadig efterårsferie, fortæller Janne Hansen, vagthavende meteorolog ved DMI:

”Vejret i efterårsferien bliver helt normalt og efterårsagtigt med skyer, regn og lidt vind. I weekenden bliver vinden jævn til frisk inde i landet og op til kuling ved kysterne. Men små hyggelige efterårsstorme – dem bliver der ingen af,” siger Janne Hansen.

Et andet helt almindeligt træk ved efterårsferiens vejr er, at det faktisk ikke præcist lader sig forudsige. Et sted ved Bermuda ligger lige nu den tropiske Atlanterhavsstorm Nicole. Når den trækker mod nord, skaber den uro i atmosfæren, og derfor kan ugen både byde på mere sol og blæst, end DMI umiddelbart spår.

”Sådan en storm har meget energi med sig, så når den kommer op i vestenvindsbæltet, giver det uro i flowet så at sige. Derfor bliver prognoserne lidt usikre fra midten af næste uge,” siger Janne Hansen.

Mere unormal end efteråret bliver muligvis den vinter, vi går i møde. Meteorolog Martin Lindberg har lavet en langtidsprognose, hvor han spår, at november vil blive mild og våd, december have temperaturer omtrent som normalt eller lidt koldere, mens januar kan blive ”betydeligt koldere end normalt”.

Det skyldes et højere tryk end normalt over Nordeuropa og et lavere tryk end normalt over Sydvesteuropa og Azorerne. Det kan give perioder med såkaldt højtryksblokering i Nordeuropa og udbrud af kold luft fra nord eller nordøst – og dermed større sandsynlighed for en kold januar. Men langtidsprognoserne er komplekse og afhængige af mange faktorer, påpeger Martin Lindberg:

”Om cirka tre uger har vi mere data, og der kommer vi med en prognose, hvor vi kan se, om tendenserne er forstærket,” siger han.