Ny forening forsvarer retten til omskæring

Foreningen Retten til forskellighed – CircumInfo vil sikre friheden til omskæring. Kun den person, der skæres i, bør bestemme, lyder modsvar

Gang på gang raser debatten om omskæring af drengebørn – ofte med fokus på, hvorvidt det skal forbydes, om der skal være en aldersgrænse, eller om det skal være op til forældrene.

Men ofte bunder diskussionerne i myter og fordomme og en manglende forståelse af, hvad rituel omskæring er, og hvilken kulturel og religiøs rolle det spiller.

Det mener den nystiftede forening Retten til forskellighed – CircumInfo. En af foreningens stiftere er Ian C. Skovsted, cand.scient. i biokemi og forsker ved Statens Serum Institut, som oplever, at debatten om omskæring er blevet meget aggressiv.

Han håber, at foreningen gennem oplysning, åben dialog og evidensbaseret viden kan skabe en større forståelse.

”Når vi taler om omskæring, er der forskellige undergrupper, man må forholde sig til. Der er det medicinske, det etiske og det religiøse aspekt. Og danskerne ved generelt for lidt om alle tre aspekter. Vi håber, at vi kan give en dybere forståelse og et mere nuanceret billede af omskæring af drenge,” siger Ian C. Skovsted.

Nogle af de myter, som foreningen vil gøre op med, er eksempelvis, at masser af drenge i den vestlige verden hvert år dør af at blive omskåret, at omskårede mænd har et dårligere sexliv og er mere aggressive, og at omskæring af kvinder og mænd kan sidestilles.

Selvom tre ud af fire danskere ifølge en YouGov-undersøgelse ønsker et forbud, vil hverken det eller en aldersgrænse blive indført lige foreløbig. Det skriver udenrigsminister Kristian Jensen (V) i hvert fald i et brev til FN i forbindelse med den fire-årige gennemgang af menneskerettighederne i Danmark. Det skrev Metroxpress i gårsdagens avis.

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitman, byder den nye forening velkommen:

”Danmark er i høj grad et ’foreningsland’, og en ny forening, som vil bidrage til at nuancere debatten i en god tone, hilser jeg velkommen,” lyder det fra Jane Heitmann.

Ian C. Skovsted mener, at der mangler et modsvar til foreningen Intact Denmark, som er fortalere for en aldersgrænse på 18 år, så drengene selv kan tage stilling til, om de vil omskæres. Og ifølge Intact Denmarks forkvinde, Lena Nyhus, er det den væsentligste forskel på de to foreninger:

”Vi mener, at den person, der skal skæres i, også er den, som skal træffe beslutningen og forelægges, hvad der måtte være af argumenter for og imod omskæring. Vi er enige i retten til forskellighed, men vi mener, at den ret tilfalder det menneske, som kniven gør sit indsnit i,” siger Lena Nyhus, som er enig i, at mere oplysning og dialog er godt.

Foreningen Retten til forskellighed – CircumInfo har ingen intention om at promovere omskæring, og foreningens medlemmer er ikke nødvendigvis fortalere for omskæring, men de er imod såvel en aldersgrænse som et forbud.

Foreningen holder fast i at beskytte retten til forskellighed, og de er bekymrede for de grove fordomme om danske minoriteter, der luftes i debatten. Det understreger medstifter Nana Solow, cand.mag. og religionshistoriker, i en pressemeddelelse fra foreningen:

”I et åbent, liberalt og demokratisk samfund bør der være vide rammer for, hvordan borgerne kan vælge at leve, og minoriteter har krav på særlig beskyttelse,” siger hun.

Det synspunkt byder rabbiner Jair Melchior, Det Jødiske Samfund i Danmark, velkommen.

Han er glad for, at der er nogen, som tager initiativ til at beskytte minoriteter, for det er essensen af demokratiet, siger han.

”Udfordringen opstår, når det er ting, som er anderledes, og som vi ikke forstår. Det er jo nemt, når folk er lige som os selv, men der, hvor demokratiet og beskyttelsen af minoriteter virkelig bliver relevant, er, når det er ting, som majoriteten ikke forstår,” siger Jair Melchior.