Ny viden om livets oprindelse overrasker forskere

Længe før de tidligste dyr opstod, var der rigeligt ilt på Jorden, viser ny dansk forskning. Det går imod den tidligere opfattelse af, at ilt var den afgørende faktor for dyrelivets opståen og udvikling

I et nyt studie viser danske forskere, at iltkoncentrationen allerede for 1,4 milliard år siden faktisk var mange gange større, end hvad de tidligste dyr havde brug for.
I et nyt studie viser danske forskere, at iltkoncentrationen allerede for 1,4 milliard år siden faktisk var mange gange større, end hvad de tidligste dyr havde brug for.

For mellem 685 og 800 millioner år siden begyndte de første dyr at dukke op på Jorden. Eller rettere: på havbunden. Simple skabninger, der hverken havde øjne, arme eller ben – men ikke desto mindre var mange gange mere avancerede, end de encellede organismer der indtil da havde haft kloden for sig selv.

Hidtil har man troet, at det afgørende trin for denne udvikling var ilt. Forskerne har ment, at der inden da var så lav iltkoncentration på Jorden, at dyrene ikke kunne eksistere. Iltkoncentrationen steg, og vupti; dyr opstod. 

Nu vender danske forskere op og ned på det billede. I et nyt studie viser de, at iltkoncentrationen allerede for 1,4 milliard år siden faktisk var mange gange større, end hvad de tidligste dyr havde brug for. Det skriver Videnskab.dk

Det er afgørende for vores forståelse af, hvorfor de multicellulære organismer – altså, dyrene – udviklede sig, fortæller Christian J. Bjerrum, som er medforfatter på studiet. 

Læs også på Videnskab.dk: Var det her Jordens første liv?

"Lige pludselig er det et nyt 'game', for hvad var det så, der hindrede, at dyrelivet udvikledes? Det kan vi på nuværende tidspunkt ikke svare på," siger lektor Christian J. Bjerrum, som arbejder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Det nye studie er publiceret i det anerkendte tidsskrift PNAS i samarbejde med kollegaer fra Kina og Syddansk Universitet.

Alt liv på Jorden består af celler. Du og jeg, din hund og din nabos guldfisk er alle bygget op af celler. Men i modsætning til de allermest simple organismer – for eksempel bakterier og nogle alger – består vi af mere end én celle.

Alle flercellede organismer har brug for ilt til at ånde, og tidligere har forskerne fundet ud af, at der skulle omtrent én procent af vores nuværende iltniveau til for at understøtte en flercellet organisme.

Læs også på Videnskab.dk: Opstår der stadig nyt liv på Jorden?

I det nye studie finder forskerne, at der allerede for 1.400 millioner år siden fandtes iltniveauer på Jorden svarende til 3,8 procent af vores nuværende niveau. Altså langt over det påkrævede, for at de flercellede organismer kunne eksistere.

"Iltkoncentrationen var højst sandsynligt mange gange større, end det der kunne holde sådan en udvikling tilbage. Vi er selv ret overraskede over resultaterne og har egentlig ikke helt fattet, at vi foreslår, at der var så store iltkoncentrationer allerede dengang," siger Christian J. Bjerrum og fortsætter:

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan kan liv i rummet se ud?

»Så nu skal vi til at udvikle nye hypoteser og finde ud af, hvorfor multicellulære organismer først udviklede sig omkring en halv milliard år senere.«

De nye resultater stammer fra nogle helt unikke jordlag i Kina. Jordlagene, som i forskersprog kaldes sedimenter, er utroligt velbevarede.
 
De såkaldte sedimenter er egentlig bare forstenet mudder, men ved at måle på dem kemisk kan man regne sig 1,4 milliard år tilbage i tiden og finde ud af, hvordan iltkoncentrationen så ud, længe før dyrene begyndte at stavre rundt på Jorden.

Læs endnu mere om den nye opdagelse på Videnskab.dk