Økonomer vil øge værdien af et menneskeliv

Cyklister på Nørrebrogade på

Det kan virke mærkeligt, at det overhovedet giver mening at gøre et menneskeliv op i penge. Det er myndighederne dog nødt til, når de skal vælge mellem eksempelvis at anlægge en ny vej eller bygge en rundkørsel og cykelstier. For det sidste nedsætter risikoen for trafikuheld, og det har i sig selv en værdi, der skal regnes med. Foto: Christian Lindgren / Scanpix Denmark

Værdien af et liv skal forhøjes fra 18 til 31 millioner kroner, mener økonomer. Det vil betyde, at stat og kommuner i højere grad vil prioritere efter, hvad der redder liv. Og selvom livet i princippet er uvurderligt, kan økonomernes beregninger også gavne vores menneskesyn, mener medlem af Det Etiske Råd

Hvad er et menneskeliv værd?

Meget mere end vi går og regner med, mener landets økonomiske vismænd i en ny rapport. Her anbefaler de at forhøje værdien af et liv fra 18 til 31 millioner kroner. Og det kan få stor betydning for, hvordan stat og kommuner prioriterer brugen af de mange skattekroner.

For når et liv bliver mere værd, giver det endnu mere mening at prioritere netop de investeringer, som redder eller forlænger liv, forklarer miljøøkonomisk vismand, professor Lars Gårn Hansen fra Københavns Universitet.

”Man kan eksempelvis forestille sig, at trafikinvesteringer, som nedsætter dødsrisikoen, vil blive prioriteret endnu mere over projekter, der blot handler om at komme hurtigere frem. På samme måde vil man inden for miljøet give større opmærksomhed til eksempelvis nedsættelse af luftforurening, som koster mange leveår,” siger han.

Samme vurdering har professor Jørgen Brandt fra institut for miljøvidenskab på Aarhus Universitet. Han forsker netop i luftforurening, som hvert år gør, at cirka 3400 danskere får nedsat deres levetid. Det skyldes især brændeovne, ammoniakdampe fra landbruget og forurening fra

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.