Omskæring giver ikke mænd sexproblemer

Intet tyder på, at omskæring giver mænd seksuelle problemer, viser ny undersøgelse. Store fejl i undersøgelsen, mener omskæringsmodstander

De 38 studier har blandet kvalitet, men de videnskabeligt set bedste studier konkluderer, at raske mænds oplevede seksualfunktion ikke påvirkes negativt af omskæring, siger læge, der er en af forskerne bag undersøgelsen. På billedet kirurgiske genstande til at foretage omskæring.
De 38 studier har blandet kvalitet, men de videnskabeligt set bedste studier konkluderer, at raske mænds oplevede seksualfunktion ikke påvirkes negativt af omskæring, siger læge, der er en af forskerne bag undersøgelsen. På billedet kirurgiske genstande til at foretage omskæring. . Foto: P Deliss/Godong.

Der er intet belæg for, at omskæring af drenge medfører seksuelle problemer hos mænd i voksenalderen.

Det konkluderer en ny dansk undersøgelse, hvor tre danske læger har gennemgået 38 videnskabelige studier fra blandt andet Uganda, USA og Danmark. Studierne har undersøgt, hvordan omskårne mænd oplever deres seksualitet.

I 22 af de 38 undersøgte studier var mændene voksne eller unge, da de blev omskåret. I fem af studierne var de børn.

Undersøgelserne har spurgt til den seksuelle funktion før og efter omskæring, og om alder ved omskæring har en betydning for oplevelsen af seksuelle problemer.

Undersøgelsen blev i går offentliggjort i Danish Medical Journal og kan blive et nyt indspark i debatten om drengeomskæring.

Ifølge en undersøgelse foretaget af You-Gov i 2014 ønskede tre fjerdele af godt 1000 adspurgte danskere et helt eller delvist forbud mod omskæring af drenge, og SF, Enhedslisten og De Radikale har tilkendegivet, at de vil arbejde for en aldersgrænse på 18 år. Argumenterne mod omskæring af drenge er blandt andet, at indgrebet kan resultere i komplikationer, og at det kan skade voksne mænds sexliv.

”De 38 studier har blandet kvalitet, men de videnskabeligt set bedste studier konkluderer, at raske mænds oplevede seksualfunktion ikke påvirkes negativt af omskæring. Det ser ikke ud til, at omskæring af raske mænd påvirker faktorer som rejsning, for tidlig sædafgang og seksuel nydelse. På nuværende tidspunkt kan vi ud fra litteraturen ikke udtale os om, hvad alder betyder for omskæring,” siger læge og ph.d-studerende Daniel Mønsted Shabanzadeh, der er en af de tre forskere bag undersøgelsen.

Han understreger, at han ikke ønsker at blande sig i debatten for og imod omskæring af drenge og efterlyser flere undersøgelser, som kan belyse, hvordan det påvirker voksne mænds seksualliv, at de er blevet omskåret som børn.

En tredjedel af alle mænd på kloden er omskåret enten af religiøse eller kulturelle årsager. I Danmark er omskæring primært en tradition blandt muslimer og jøder.

Overlæge Morten Frisch fra Statens Serum Institut, som er aktiv i arbejdet for et forbud mod omskæring, har selv lavet en undersøgelse, der tyder på, at omskæring kan have negative følger for mænds evne til at opnå orgasme.

Morten Frisch afviser den nye undersøgelse.

”Man har desværre gjort gevaldigt i nælderne rent videnskabeligt. Kun fem af de 38 studier har undersøgt voksne mænd, der er blevet omskåret som børn. De øvrige studier har undersøgt mænd, der er blevet omskåret som unge eller voksne. Undersøgelsen siger dermed ikke noget om, hvad børneomskæring betyder for seksuallivet senere i livet. Det er under al kritik, at studiet er sluppet igennem Danish Medical Journals videnskabelige filter,” siger Morten Frisch.

Den kritik afviser Daniel Mønsted Shabanzadeh.

Han påpeger, at undersøgelsen er gennemført efter de sædvanlige videnskabelige metoder.

”Men vi modtager gerne videnskabelig kritik gennem vores faglige tidsskrift,” siger Daniel Mønsted Shabanzadeh.

Dan Meyrowitsch, der er lektor og epidemiolog ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og medlem af bestyrelsen i den nystiftede forening Retten til Forskellighed – CircumInfo, som arbejder på at give nuanceret og evidensbaseret information om drengeomskæring, betragter undersøgelsen som et vigtigt indspark i debatten.

”Jeg er helt sikker på, at studiet vil indgå i debatten. Der er mig bekendt ikke lavet systematiske litteraturstudier af sammenhængen mellem mandlig omskæring og mænds oplevede seksualitet,” siger Dan Meyrowitsch.

Professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet Christian Graugaard mener, at yderligere forskning er påkrævet.

”Kun fem af de 38 undersøgelser fokuserer specifikt på omskæring i barnealderen. Vil man have sikker viden om de seksuelle konsekvenser af ikke-medicinsk omskæring, er flere undersøgelser nødvendige,” siger Christian Graugaard. 

Professoren, der som tidligere formand for Sex og Samfund har talt for et forbud mod drengeomskæring, mener ikke, at de medicinske argumenter kan stå alene.

”Selv hvis man ikke kan påvise sundhedsskader af drengeomskæring, kan man sagtens være omskæringsskeptiker, fordi indgrebet strider mod barnets kropslige integritet,” siger Christian Graugaard.