Plejehjem uden styr på medicinering

Antallet af fejl i medicineringen af ældre landets plejehjem er stadig stigende, viser ny rapport. Alligevel konkluderer Sundhedsstyrelsen, at forholdene for de ældre er blevet forbedrede

AF LARS HENRIKSEN

For meget medicin, forkert medicin og medicin, der har overskredet sidste salgsdato. Det var virkeligheden i 42 procent af embedslægernes tilsynsbesøg sidste år på landets plejehjem, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Den har undersøgt forholdene på alle landets 1092 plejehjem og -boliger og konkluderer overordnet, at de ældre har fået det bedre, men at antallet af fejl i medicineringen er steget. Det får overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Kirsten Abelskov, til at løfte pegefingeren.

– Fejlmedicinering særligt i form af forkert medicin kan have katastrofale konsekvenser for de ældre, og derfor er det meget problematisk, at forholdene tilsyneladene ikke bliver bedre, siger hun.

En tilsvarende rapport fra 2003 viste, at der var fejl i medicineringen i 37 procent af tilfældene. I 2002 var tallet 29 procent. Alligevel mener afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, ikke, at der er grund til bekymring.

– Tallene er ikke umiddelbart sammenlignelige, så i realiteten er der formentlig ikke tale om en stigning, men nærmere status quo. Det er selvfølgelig heller ikke godt nok, men vi står overfor et problem, det tager meget lang tid at rette op på, siger hun.

Sundhedsstyrelsen har siden 2002 ført tilsyn med medicineringen af ældre gennem landets embedslæger og iværksat blandt andet en ny håndbog om medicinhåndtering og bedre uddannelse til plejepersonalet. Og den nye rapport viser da også, at plejepersonalet i vid udstrækning faktisk retter op på de fejl, de får påpeget. Når forbedringerne alligevel går langsomt, skyldes det ifølge Anne Mette Dons, at det ikke bare er mere viden, men en hel kulturændring, der skal til, før forholdene forandrer sig.

– Problemet med medicineringsfejl er næsten lige så stort på hospitalerne, selv om det her er veluddannede sygeplejersker, der giver medicinen. Der skal simpelthen langt mere opmærksomhed omkring omgangen med medicin, og det er en proces, der tager tid. Men vi er på vej, siger hun.

Ifølge Kirsten Abelskov skal der dog decideret nytænkning til for at bryde rutinerne og komme problemet til livs.

– På hospitalerne har man pligt til at indberette utilsigtede hændelser. Det har man ikke på plejehjemmene, og derfor er der mange mørketal på dette områder. Hvis vi virkelig skal få ryddet op i medicineringen på plejehjemmene og sætte målrettet ind, kunne det jo være en idé med indberetningspligt der også, siger hun.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk