Politikere erkender: Familiepolitik er forsømt

Tidsbank, flere omsorgsdage, bedre mulighed for deltid og statsfinansieret parterapi. Det er blandt politikernes forslag til at forbedre hverdagen for børnefamilier, hvilket var temaet for en familiepolitisk konference på Christiansborg i går

"Jeg er enig i, at Christiansborg - hvis man kan tale om et kollektivt Christiansborg - lidt har forsømt familiepolitikken," siger Trine Mach, socialordfører for SF.
"Jeg er enig i, at Christiansborg - hvis man kan tale om et kollektivt Christiansborg - lidt har forsømt familiepolitikken," siger Trine Mach, socialordfører for SF. Foto: Torkil Adsersen.

Det skal være muligt at tilrettelægge livsfaser bedre, sådan at man eksempelvis kan arbejde mindre, mens man har små børn, og i stedet arbejde lidt mere i de øvrige perioder af ens liv.

Det mener halvdelen af danskerne ifølge en repræsentativ undersøgelse foretaget blandt 1144 borgere i januar af Epinion for Tænketanken Cura.

De tal bør påkalde sig større opmærksomhed fra landets politikere på familieområdet, mener Børns Vilkår, Forældrenes Landsforening, Tænketanken Cura og Familiepolitisk Netværk, der derfor inviterede til familiepolitisk konference på Christiansborg i går.

Blandt punkterne på dagsordenen var diskussionen om forældres adgang til deltidsjob, muligheden for at skrue op og ned for ens egen arbejdstid i forskellige perioder af ens liv via en såkaldt livsfasepolitik eller ”tidsbank”, flere sikrede omsorgsdage og færre lukkedage i institutioner.

I konferencen deltog også politikere fra hele det politiske landskab. De havde alle forskellige bud på, hvordan man politisk kan gøre hverdagen lettere for børnefamilier, men én ting var de enige om: Det familiepolitiske område er ikke blevet varetaget godt nok:

”Jeg er enig i, at Christiansborg - hvis man kan tale om et kollektivt Christiansborg - lidt har forsømt familiepolitikken,” sagde SF's socialordfører Trine Mach, hvilket de andre politikere - også fra regeringspartierne - istemte.

SF'eren pegede på den såkaldte livsfasepolitik som en mulighed for at afhjælpe de pressede børnefamilier:

”I SF sagde vi engang, at vi skulle have en tidsbank. Det kan være, at man skal justere lidt på forslaget og kalde det noget andet, men det, at man kan justere over livstid, hvornår man arbejder hvor meget, det er en ganske fornuftig model at diskutere.”

Kristendemokraternes Stig Grenov holdt en indigneret tale om det institutionaliserede børneliv. Derudover distancerede han sig fra de andre politikere ved at påpege, at en familiepolitik også bør indeholde et politisk fokus på forebyggelse af skilsmisser:

”Hvorfor tager vi ikke ansvar for de mange skilsmisser?”, spurgte han og foreslog, at man genindførte den gratis parrådgivning, som man havde indtil 2010.

Folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S), som tidligere har tidligere kritiseret socialminister Manu Sareen (R) for at svigte børnefamilierne, deltog også i konferencen. Hendes mærkesag er, at danskerne skal have ”tid til familien,” og hun mener, at dette kan blive indfriet ved eksempelvis flere omsorgsdage og bedre mulighed for deltid i perioder af livet.

”Familiepolitik er det emne, der fylder allermindst på den politiske dagsorden. Det er ironisk, når man tænker på, hvor tit man diskuterer eksempelvis integrationspolitik. 10 procent af befolkningen har en anden etnisk baggrund, men problematikken fylder ofte 90 procent af dagsordenen. Med familiepolitikken er det lige omvendt, og den skævvridning gør, at vi overser faresignaler i vores samfundsudvikling,” sagde Yildiz Akdogan.

Konferencen kommer i kølvandet på et år, hvor de pressede børnefamilier flere gange har været på mediedagsordenen. For selvom at den gennemsnitlige danske arbejdsuge på 37 timer er kort i forhold til andre landes, så bruger hvert forældrepar samlet set et højt antal timer om ugen på jobbet, fordi kvinder i Danmark også arbejder meget. Målt på den måde er Danmark ifølge Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, som også deltog på konferencen, et af de lande i Europa, hvor familier arbejder allermest.