Politikere konkurrerer om gensidig ros

Syv folketingspolitikere deltager i denne uge i en konkurrence, der skal afgøre, hvem der er bedst på de sociale medier. En af opgaverne er at tale pænt om en politisk modstander. Professor: Ærgerligt at der skal en konkurrence til, før politikere tør rose hinanden

Ida Auken (R) er en af de syv danske politikere, der i disse dage gør en indsats for at rose hinanden på de sociale medier
Ida Auken (R) er en af de syv danske politikere, der i disse dage gør en indsats for at rose hinanden på de sociale medier. Foto: Thomas Lekfeldt.

Det er ikke kun kattekonger og -dronninger, der for tiden bliver kronet. I denne uge bliver dansk politiks konge eller dronning af sociale medier også kåret. Det sker gennem en konkurrence, som syv folketingsmedlemmer deltager i, hvor de blandt andet bliver udfordret i disciplinen at rose en politisk modstander.

Det har ført til en række opslag på de sociale medier, hvor politikerne under hashtagget (emneordet) ”#TalOp” har rost kolleger, som de politisk er uenige med. Eksempelvis har Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll hver dag uddelt ”dagens kram” og rost henholdsvis Uffe Elbæk for hans succes med at skaffe vælgererklæringer til opstillingen af Alternativet, Johanne Schmidt-Nielsen (EL) for at foreslå højere pensionsalder for folketingsmedlemmer, og Astrid Krag (S) for at have gennemført et stort vægttab. Og det har været en god øvelse, fortæller Simon Emil Ammitzbøll:

”Det er en sjov kampagne, der sætter spørgsmålstegn ved, om det behøver at være sådan, at politikere offentligt altid er uvenner og så bag ved kulisserne i virkeligheden har det bedre sammen,” siger han.

Det er kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, der i anledning af Social Media Week Copenhagen har arrangeret konkurrencen for folketingspolitikerne. I løbet af ugen får deltagerne stillet opgaver af organisationer og personer fra den digitale politiske scene. Det er den nye forening Tal Op, der hylder en konstruktiv debatkultur, som har stillet udfordringen om at rose en politisk modstander.

Politikerne bør dog ikke gøre sig urealistiske forhåbninger om, at deres hverdag på Christiansborg efter konkurrencen vil blive kendetegnet af anerkendende ord fra politiske modstandere. Det mener Henrik Kaare Nielsen, der er professor MSO i æstetik og kultur på Aarhus Universitet og medforfatter til en bog om debatkultur:

”Det er en sympatisk idé, og man kan håbe, at udfordringen kan have en smule afsmittende effekt på debatkulturen på Christiansborg generelt. Men jeg tror det ikke. Når politikerne roser hinanden nu, er det som en del af et socialt spil. Så snart de igen står i en konkret debat, hvor de er uenige og får muligheden for at positionere sig fordelagtigt i forhold til hinanden, vil de gøre det. Det forandrer en roseklub på de sociale medier ikke.”

Johannes Andersen, professor i politisk kommunikation på Aalborg Universitet, er enig i den vurdering. Han mener, at det er en skam, at der skal en konkurrence til, før politikerne tør rose hinanden.

”Når man kalder det at tale hinanden op for en øvelse eller udfordring, så anerkender man, at det ikke er sådan i forvejen. Det, der virkelig er interessant, er, hvorfor politikerne har så svært ved at tale hinanden op i den daglige politiske diskussion.”

For Geelmuyden Kiese er konkurrencens formål da heller ikke så meget at fremme debatkulturen mellem folketingsmedlemmerne, som det er at fremme debatten mellem politiker og borger. Det fortæller digital chef Benjamin Rud Elberth:

”Det kan godt lyde lidt pladderromantisk, men konkurrencen er egentlig en hyldest til de politikere, der gør det godt på de sociale medier. For de bidrager til, at vi får en demokratisk hotline direkte ind til vores folkevalgte, og det lover godt for vores demokrati,” siger han.

Udover Simon Emil Ammitzbøll (LA) deltager Benny Engelbrecht (S), Mette Gjerskov (S), Ida Auken (R), Jakob Engel-Schmidt (V), Kristian Jensen (V) og Ellen Trane Nørby (V) i konkurrencen. Vinderen kåres i morgen klokken 18.