Politikere vil bremse tilstrømningen af udenlandske forkyndere

Udenlandske forkynderes særlige ret til ophold i Danmark skal helt afskaffes, foreslår Liberal Alliance forud for en ekstremismedebat i Folketinget. Dansk Folkeparti ser muligheder i forslaget

Liberal Alliance ønsker at afskaffe udenlandske forkynderes særlige rettigheder i Danmark.
Liberal Alliance ønsker at afskaffe udenlandske forkynderes særlige rettigheder i Danmark. Foto: David Leth Williams.

I dag tager Folketinget en hastedebat om, hvordan man forebygger radikalisering af indsatte i landets fængsler. Dansk Folkeparti har bedt om debatten, og Liberal Alliance benytter anledningen til at præsentere et 18 punkter langt program mod radikalisering og antidemokratiske bevægelser.

Blandt andet lægger partiet op til at stramme reglerne for trossamfund.

I dag har forkyndere fra trossamfund en særlig mulighed for at få opholdstilladelse i Danmark på lempeligere vilkår end andre indvandrere, men den mulighed vil Liberal Alliance afskaffe.

130 forkyndere fik i 2013 opholdstilladelse i Danmark, og det var en fordobling i forhold til de foregående år. Reglerne for forkynderne er flere gange blevet strammet, blandt andet skal man nu godtgøre, at man har en relevant teologisk uddannelse, at man ikke vil ligge det danske samfund økonomisk til last, og at man ikke vil foretage sig noget, som er imod ”den offentlige tryghed, den offentlige orden, sundheden, sædeligheden eller andres rettigheder og pligter.”

Liberal Alliance mener dog, at muligheden for at få opholdstilladelse som forkynder helt skal fjernes. De skal søge om opholdstilladelse på linje med alle andre udlændinge.

Men er der eksempler på, at et godkendt religiøst samfund eller en forkynder, der er her på baggrund af disse regler, har medvirket til at udbrede ekstremisme?

”Vi har i hvert fald eksempler på, at der er ekstreme religiøse forkyndere i udlandet, og vi vil gerne sørge for, at de ikke kommer til Danmark,” siger leder af Liberal Alliance, Anders Samuelsen.

Udover at afskaffe muligheden for at forkyndere kan få opholdstilladelse, foreslår Liberal Alliance, at trossamfund, der ”arbejder for at fremme ekstremisme”, skal kunne rammes økonomisk.

I dag kan godkendte trossamfund modtage økonomiske bidrag, som er fradragsberettigede for giverne, men skatterabatten skal i fremtiden kunne inddrages, hvis en menighed for eksempel opfordrer sine medlemmer til at rejse til Syrien for at kæmpe.

Socialminister Manu Sareen (R) nedsatte som ligestillings- og kirkeminister et såkaldt Trossamfundsudvalg, som også skulle undersøge, om man kan fratage trossamfund deres privilegier, for eksempel skattefordele, hvis de ikke lever op til spillereglerne.

SF's retsordfører Karina Lorentzen er umiddelbart kritisk over for udspillet fra Liberal Alliance. Om forslaget om at tage skattefordele fra ekstremistiske menigheder siger hun:

”Fordi der er radikaliserede miljøer omkring nogle moskéer, så gælder det jo ikke for samtlige muslimske moskéer. Derfor forudser jeg, at det kan være meget svært at implementere. Det er rockerdiskussionen om igen: Vi kan ikke engang lukke deres klubhuse, da det, at enkeltmedlemmer begår kriminalitet, ikke er nok til at bevise, at rockerklubber virker ved vold. På den måde virker det lidt som et symbolforslag,” siger hun.

Karina Lorentzen mener derimod godt, man kan overveje, om ekstreme imamer kan holdes ude af Danmark.

”Tyskland og Frankrig har lister over ekstreme imamer med domme bag sig, og hvis de sætter deres fod på tysk eller fransk jord, bliver de afvist og sendt tilbage. Jeg har bedt ministeren om at reflektere over, om en sådan ordning kunne indføres i Danmark,” siger Karina Lorentzen.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup mener, at ”retningen” i Liberal Alliances forslag er rigtig, men han tvivler på, at man behøver at afskaffe muligheden for, at religiøse forkyndere kan komme hertil på særlige vilkår.

”Vi bør kunne gøre som England og Frankrig, der blot har afvist at lade udenlandske, religiøse forkyndere, der har optrådt som radikalisatorer, rejse ind i landet. Det bør vi også kunne gøre herhjemme,” siger Peter Skaarup.