Politikere vil vende faldende fødselstal

Fødselstallet er nu det laveste i 27 år. Det kalder på en undersøgelse af, hvorfor unge kvinder føder så få børn, lyder det fra sundhedsordførere. Sundhedsminister afviser, at der er et problem

En befolkningsundersøgelse, som blandt andre Dansk Fertilitetsselskab står bag, viser, at cirka halvdelen af danskerne er af den opfattelse, at det er bedst at vente med at få børn, til man har en uddannelse.
En befolkningsundersøgelse, som blandt andre Dansk Fertilitetsselskab står bag, viser, at cirka halvdelen af danskerne er af den opfattelse, at det er bedst at vente med at få børn, til man har en uddannelse. Foto: Kjeld Olesen/.

Der har de seneste år været et stort fokus på, at unge skal få sig en uddannelse og et job. Men der har været for lidt fokus på konsekvenserne af at udskyde projekt barn, indtil vi har fået uddannelse og arbejde. Det er meldingen fra en række politikere, der reagerer på, at fødselstallet nu er det laveste i 27 år.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der sidste år blev født 55.873 børn. De seneste tre år er fødselstallet dalet og dalet efter ellers at have ligget på omkring 65.000 nyfødte i mange år.

Det er alvorligt for vores samfund, at der fødes så få børn. Vi har brug for at opretholde et højt fødselstal. Se bare på hvor meget politik, der retter sig efter at skaffe flere hænder, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

LÆS OGSÅ: Testbabyer afskrækker unge piger fra at få børn

En befolkningsundersøgelse, som blandt andre Dansk Fertilitetsselskab står bag, viser, at cirka halvdelen af danskerne er af den opfattelse, at det er bedst at vente med at få børn, til man har en uddannelse.

Hvis vi kan gøre mere fra samfundets side for at kommunikere det budskab, at man sagtens kan få børn under uddannelsen, så skal vi gøre det. Og så er det værd at undersøge det her nærmere. Hvor kommer den tanke om, at det er vigtigt først at få en uddannelse, fra? Er det forældrene, der fortæller deres børn dette? Og hvor har forældrene det i så fald fra? Det må vi have Sundhedsstyrelsen til at se på, for det er vigtigt at finde årsager til og løsninger på problemet. Kan der gøres noget andet eller mere for at vende tendensen, skal vi gøre det, siger Flemming Møller Mortensen.

I dag er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende på 29 år. For 50 år siden var danske kvinder gennemsnitligt 23 år, når de fik deres første barn. Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt vil have den nye sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på banen og efterlyser samtidig en bred undersøgelse af, hvorfor unge kvinder ikke får børn langt tidligere.

Nogle unge kvinder føler sig jo nærmest tvunget til at få en abort. Vi har stadig næsten 15.000 aborter årligt. Det kunne være rart, hvis nogle af de børn blev født. Jeg vil spørge sundhedsministeren, om vi kan få en bred undersøgelse af, hvorfor kvinder ikke får børn tidligere i deres liv, siger hun og fortsætter:

Vi bliver nødt til at se på, hvad det er for en kultur, vi har fået, når vi tilsyneladende venter så lang tid med at få børn, at vi bliver infertile. Og så skal vi sikre, at der er en god mulighed for, at kvinder og par nemt kan uddanne sig og samtidig få børn. Vi har sørget for, at man får mere SU, når man får barn under uddannelse, men vi skal nu igen se på, om vi kan gøre mere, sådan at unge ikke bare presses igennem uddannelsessystemet.

En af de helt store grunde til, at fødselstallet er så lavt, er, at årgangen for 29 år siden også var lille. Det år, hvor der blev født færrest børn, var i 1983, hvor kun 50.822 børn blev født. En af dem er sundhedsordfører Sophie Løhde (V), der har fuld forståelse for, at unge venter med at få børn, til de har en uddannelse og karriere. Men hun mener, det er vigtigt at oplyse om konsekvenserne af at vente for længe:

Vi har talt meget om, at det er godt først at få en uddannelse og et job. Men vi har ikke talt om bagsiden af medaljen: at det har konsekvenser, hvis vi venter for længe med at få børn. Og vi kan jo se, at folk har problemer med at få børn. Det afspejler sig meget kraftigt i stigningen i antallet af børn, der bliver hjulpet til verden ved fertilitetshjælp. Vi har ikke været gode nok til at oplyse om den anden side af medaljen, men det skal vi have mere oplysning om.

Sundhedsminister Nick Hækkerup er åben for at få sat den undersøgelse i gang, som Dansk Folkeparti efterlyser:

For fakta er det bedste grundlag at diskutere ud fra. Når det er sagt, så er jeg ikke enig i, at vi har et problem. De små årgange hænger sammen med, at forældreårgangene også er små. Så der er en naturlig cyklus. Jeg synes, det er fornuftigt, hvis unge mennesker tager den med ro, før de får børn. Jeg har da tænkt mig at råde min egen datter på 19 år til at tage en uddannelse først.