Alt for få bliver vaccineret mod pollen

Forår er også pollentid, hvilket mange danskere mærker i form af allergi. Men kun få bliver vaccineret, selvom virkningen ifølge læge er effektiv

Med foråret blomstrer naturen, men også tiden for høje pollental og høfeber, der rammer mellem en halv og en hel million danskere. Modelfoto.
Med foråret blomstrer naturen, men også tiden for høje pollental og høfeber, der rammer mellem en halv og en hel million danskere. Modelfoto. . Foto: Scanpix.

Snøften, røde og kløende øjne. Det er udsigterne for op mod en million danskere, der anslås at lide af høfeber. For med blomstrende natur spredes også pollen i den kølige forårsluft.

I denne måned er det sæson for birkepollen, og i de efterfølgende måneder er det græsset, der driller de allerfleste næser og øjne.

Forbruget af allergiforebyggende medicin ser ikke ud til at blive mindre i fremtiden, oplyser Astma-Allergi Danmark, der hjælper og rådgiver allergikere. Siden 2000 har der været en klar tendens til flere dage med meget høje pollental. Mildere vintre og et forandret klima får pollensæsonen til at starte tidligere og tidligere, og de senere år har der været rekordhøje pollental på denne tid af året. Nye pollenarter kommer til landet og generer endnu mere. Statens Institut for Folkesundhed regner med, at der i 2020 vil være 800.000 flere danskere med allergi.

Høfeber er arveligt, og hvis begge forældre har samme allergi, er der 70 procent risiko for, at deres barn udvikler allergi, oplyser Astma-Allergi Danmark

Den udbredte snøften og det høje forbrug af antihistamin og næsespray kan hos mange undgås med en vaccine.

Alligevel er det kun cirka 10.000, der vælger det. Det er alt for lidt, mener læge Peter Plaschke med speciale i medicinsk allergologi.

”Hvert år er der mange, der har symptomer på pollenallergi og generes af det, fordi de ikke har fået den rigtige behandling i tide. Har man generende allergi, selvom man har fulgt anbefalingerne om dagligt forebyggende medicinsk behandling med antihistamin og næsespray med lokaltvirkende binyrebarkhormon, bør man overveje vaccination,” siger han.

Hvor piller, næsespray og øjendråber modvirker symptomerne, behandler vaccine årsagen til allergien. En vaccinationsbehandling kan ifølge Peter Plaschke, der tidligere var formand for Dansk Selskab for Allergologi, betydeligt reducere symptomerne eller give symptomfrihed hos op til 90 procent af allergikerne.

Overlæge på Allergiklinikken på Gentofte Hospital Hans-Jørgen Malling har til dagbladet Politiken udtalt, at 10 gange så mange, altså omkring 100.000, bør vaccineres.

Hvorfor sker det ikke? Ifølge Peter Plaschke skyldes det, at der uddannes for få allergilæger til at forske i området i dag, og at nogle praktiserende læger ikke har god nok viden om fordele og ulemper ved allergivaccination.

Det er dog for sent at blive vaccineret mod pollenplagen i år, og der er også tale om en omstændelig proces. Først skal man allergitestes af egen læge eller speciallæge, og efter allergisæsonen kan behandlingen gå i gang med jævnlige indsprøjtninger eller eventuelt med en daglig smeltetablet under tungen, hvis der er tale om græspollenallergi.