Populisme kan også være frugtbar

Mar 1, 2016; Palm Beach, FL, USA; Republican presidential hopeful Donald Trump waves to the crowd as he ...

Bortset fra Trumps mere vanvittige sproglige udfald har hans politiske program elementer, som måske vil overraske mange. Han sætter som et hovedmål at skabe nye arbejdspladser for den lavere amerikanske middelklasse med relativ lav uddannelse og lave indtægter. Foto: Craig Rubadoux/USA TODAY / Scanpix Denmark

Trumps fremgang i USA er blevet sammenlignet med Dansk Folkepartis fremgang i Danmark, og måske skal man ikke kun betragte populisme som et problem, skriver politisk kommentator Erik Meier Carlsen

”Super Tuesday”, kandidat-nomineringsvalgene i et bundt amerikanske delstater, understregede, at den kontroversielle Donald Trump er en sandsynlig modkandidat til Hillary Clinton ved det amerikanske præsidentvalg til efteråret.

En serie glimt af Trumps provokerende adfærd og udtryksform har chokeret journalister og politiske kommentatorer i USA og mange europæiske lande. Men efter valghandlingerne i USA i tirsdags mente enkelte iagttagere – og den danske udenrigsminister – at man ikke skulle udelukke, at Trump kan vinde præsidentvalget.

Men hvad er i virkeligheden de nøglepunkter i Trumps politik, som har fået flere iagttagere til at sammenligne bevægelsen bag ham med såkaldt populistiske bevægelser i Europa, i Danmark, Sverige, Tyskland og en række østeuropæiske lande.

Populisme anvendes i Danmark oftest nedgørende. Den fransk sociolog Chantal Mouffe, der har en marxistisk baggrund, har defineret populisme som en politisk-demokratisk bevægelse, der bryder med den herskende politiske kurs eller måde at tale om politik på.

Dette træk kendetegner tydeligt både Trump og Pia Kjærsgaard, og Chantal Mouffe mener, det kan være vigtigt og frugtbart for

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.