Provinsen: Storbyen er blevet favoriseret alt for længe

Det er penge skabt i resten af landet, som har reddet hovedstaden op af dybet. Så nu, hvor stadig flere danskere flytter ud i landet, er det på tide at gengælde tjenesten, mener tænketanken ”Danmark på vippen”

Der er brug for flere penge, hvis man skal genrejse provinsen, mener Kim Ruberg, talsmand for ”Danmark på Vippen”, som her ser ud over østjyske Brædstrup, hvor han bor.
Der er brug for flere penge, hvis man skal genrejse provinsen, mener Kim Ruberg, talsmand for ”Danmark på Vippen”, som her ser ud over østjyske Brædstrup, hvor han bor. . Foto: Scanpix.

Udviklingen af landets største byer er gennem årtier blevet favoriseret på bekostning af resten af landet. Men det bør vende nu, mener tænketanken ”Danmark på vippen”, der arbejder for et Danmark i bedre balance. For som Kristeligt Dagblad beskrev i går, er der et skifte i gang i forhold til, hvor vi bosætter os.

Et stigende antal danskere flytter således væk fra de største byer og ud i landet.

”Siden 1980 er der investeret 81,7 milliarder kroner i byfornyelser i de store byer, især København. Desuden dokumenterer officielle beregninger, at hovedstaden subsidieres med cirka 30 milliarder kroner årligt fra resten af landet for over-hovedet at kunne holdes kørende. Ikke mindst i lyset af de seneste flyttemønstre synes vi derfor, at det er rimeligt, at nogle af de penge begynder at blive fordelt anderledes,” siger tænketankens talsmand, Kim Ruberg.

Men den prioritering skyldes vel, at København var i meget dårlig forfatning i 1980?

"Ja. Meget bemærkelsesværdigt frygtede man dengang, at hovedstaden skulle blive en del af det såkaldte Udkantsdanmark, og prognoser fremskrev, at byen ville være affolket i 2035, hvis man ikke gjorde noget. Så det gjorde man, men i dag har resten af landet et langt større behov for at blive udviklet yderligere. Det, vi i tænketanken kalder Det lokale Danmark, er de seneste årtier blevet udpint - og det til trods for, at det faktisk er her, langt størstedelen af vores overskudsgivende nettoeksport skabes. Især gennem industrien, landbruget og søfarten, som af gode grunde ikke er placeret i de største byer. Hvis fordelingen af offentlige midler ikke snart fokuserer på de områder, hvor vores værdier skabes, risikerer vi at miste det grundlag, vores rigdom er funderet på."

Forventer du, at det vil ske i de kommende år, blandt andet som følge af de nye flyttemønstre?

"Jeg håber det, for jeg oplever egentlig, at den politiske velvilje er der. Ikke mindst efter det seneste folketingsvalg, hvor befolkningen i høj grad stemte efter, hvem der vil gøre noget mere for Det lokale Danmark. Men jeg er alligevel skeptisk, for embedsværket i ministerierne modarbejder den udvikling. Her er man fortsat mest interesseret i at fast-holde pengene tæt på hovedstaden. I regeringens seneste udspil 'Vækst og udvikling i hele Danmark' er der da også blot afsat 1,2 milliarder kroner over fire år til at få gang i Danmark uden for hovedstaden. Og her sluger mere bredbånd og billigere færger til øerne langt størstedelen af pengene, så der er brug for helt andre beløb, hvis man virkelig vil genrejse provinsen."