Randområder mister uddannelsessteder

Uddannelsessteder i Udkantsdanmark må lukke på grund af nedskæringer. En nødvendig prioritering, siger undervisningsministeren. Endnu et søm i ligkisten, mener kritikere

Uddannelsessteder i Udkantsdanmark må lukke på grund af nedskæringer. En nødvendig prioritering, siger undervisningsministeren. Endnu et søm i ligkisten, mener kritikere.
Uddannelsessteder i Udkantsdanmark må lukke på grund af nedskæringer. En nødvendig prioritering, siger undervisningsministeren. Endnu et søm i ligkisten, mener kritikere. Foto: .

Danmarks udkantsområder bliver fattigere på uddannelsesinstitutioner. Det bliver konsekvensen af regeringens nedskæringer på VUC, der tilbyder både kurser til voksne og enkeltfag til unge.

Regeringen hæver blandt andet egenbetalingen for pensionister og efterlønnere fra nogle få hundrede kroner til op imod 10.000 kroner pr. kursus. Ifølge et notat fra Lederforeningen for VUC må 20 VUC-afdelinger i primært randområderne lukke, fordi holdene bliver så små, at de ikke kan opretholdes.

Men undervisningsminister Tina Nedergaard (V) kaldte det en nødvendig prioritering, da hun på et samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg i går skulle forholde sig til nedskæringernes negative konsekvenser for det såkaldte Udkantsdanmark.

"Det er fuldstændig korrekt, at vi satser på de unge. Og at det bliver dyrere for en pensionist eller en efterlønner at følge et fritidskursus, som det i sagens natur er," sagde Tina Nedergaard.

Ministeren henviste dels til, at hun i sidste uge lancerede en offensiv i folkeskolen, efter at den internationale Pisa-undersøgelse 2009 placerede Danmark på en skuffende 18.-plads i læsning.

Dels henviste hun til, at regeringens økonomiske redegørelse i mandags viste, at det offentlige forbrug i 2010 vokser med en procent, svarende til fem milliarder kroner, når væksten skulle have været holdt i nul.

"Ja, vi tager fra pensionister, der går på spanskkursus, og giver til unge. Sådan er livet. Selvfølgelig er det surt for pensionisten, men fremtidige pensionister vil være fuldstændig afhængige af, at de unge får en god uddannelse," sagde Tina Nedergaard.

Men oppositionen indvender, at nedskæringerne rammer netop den uddannelsesnerve, der skal give fremtidens vækst. Og Socialdemokraternes folkeskoleordfører, Leif Lahn Jensen, argumenterer, at det især karambolerer med regeringens egen målsætning om, at 95 procent af en årgang skal have en ungdomsuddannelse.

"Mange af de mennesker, der bor i udkantsområderne, er ringere uddannede end andre steder i landet. Hvis VUC-centre lukker, mister man endnu flere unge mennesker. Vi ved, at mange af dem ikke magter gymnasiet og ender med gå hjemme uden at lave noget som helst," siger Leif Lahn Jensen og kalder det et svigt af både de unge og de ældre, der ikke har råd til kurserne.

Også Hans Skifter Andersen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, kalder nedskæringerne for problematiske. Men han ser primært lukningen af VUC-afdelinger som "endnu et søm i ligkisten" på Danmarks udkantsområder:

"Lukningerne skal ses som et led i den generelle proces, hvor der lukkes flere og flere ting i områderne. Man har lagt kommuner og politikredse sammen. Lukket retslokaler. Nedlagt seminarier. Dels vil lukningen af VUC-afdelingerne betyde, at arbejdspladser forsvinder. Dels bliver det sværere at uddanne sig i områderne, og det betyder, at nogle folk flytter væk. Og det er sådan set det værste."

beck@k.dk