Regeringen freder blasfemiparagraffen

Straffelovrådet mener ikke, at blasfemipragraffen begrænser ytringsfriheden, og derfor vil regeringen fastholde den

"Straffelovrådets gennemgang viser, at blasfemiparagraffen ikke er til hinder for kritik af religioner," siger Mette Frederiksen (S).
"Straffelovrådets gennemgang viser, at blasfemiparagraffen ikke er til hinder for kritik af religioner," siger Mette Frederiksen (S).

Blasfemipragraffen bliver alligevel ikke afskaffet under den nuværende regering, selv om det var, hvad tidligere ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen (R) lagde op til i en kronik i Politiken for godt et år siden.

Et ekspertråd, Straffelov-rådet, offentliggjorde i går sin længe ventede udtalelse om blasfemiparagraffen. Ifølge udtalelsen er der i dag vide rammer for, hvad man kan ytre om religioner og guder, uden at det kan føre til en dom for brud på straffelovens paragraf 140 - den tekniske betegnelse for blasfemiparagraffen. Derfor er regeringen og justitsminister Mette Frederiksen nu parat til at bevare paragraffen.

”Straffelovrådets gennemgang viser, at blasfemibestemmelsen ikke er til hinder for kritik af religioner,” siger Mette Frederiksen.

”Sådan skal det være i et frit samfund. Men samtidig peger Straffelovrådet på, at hvis man afskaffer bestemmelsen, vil der kunne forekomme offentlige afbrændinger af hellige bøger som Bibelen eller Koranen, som myndighederne ikke vil kunne gribe ind overfor.

Jeg har svært ved at se, hvordan vi får et stærkere samfund, eller hvordan det vil kunne berige den offentlige debat, hvis man gjorde det lovligt at brænde hellige bøger af,” lyder det fra ministeren.

De juridiske eksperter peger på, at blasfemiparagraffens principielle formål er at beskytte troendes følelser mod ”spot og forhånelse”, som det hedder i paragraffen. Men samfundets opfattelse af, hvad der skal til for at spotte eller forhåne groft har rykket sig markant.

Derfor kan man i dag sagtens skrive, at ”Folkekirkens religion er en skadelig løgn”, ”Folkekirken er Djævelens bolig” og ”Danske præster er gejstlige plattenslagere” uden at komme på kant med blasfemiparagraffen, fremgår det.

Det samme gælder udsagn som ”Bedetæpper ville gøre mere nytte som gulvklude”, ”de hinduistiske guder er mere primitive end Thor og Odin”, og ”Hvis Jesus levede i dag, ville han være med i ”Paradise Hotel” - eksempler på udsagn, som Manu Sareen brugte i sin kronik som argument for, at blasfemiparagraffen skulle afskaffes.

”Vi skal og kan ikke bygge demokratiet på det forkerte tankesæt, som blasfemi-paragraffen er udtryk for, nemlig at krænkede religiøse følelser er vigtigere end ytringsfriheden,” skrev ministeren den 8. november 2013 i Politiken.

I dag bakker De Radikale dog op om beslutningen om at bevare paragraffen.

”Vi er blevet klogere,” siger den radikale retsordfører Jeppe Mikkelsen.

”For De Radikale er det vigtigt, at vi kan have en kritisk og nuanceret debat om religion, og det var derfor, at Manu Sareen gik i brechen for at få afskaffet blasfemiparagraffen. Men nu viser Straffelovrådets udtalelse, at paragraffen ikke giver nogen begrænsninger af ytringsfriheden og for en kritisk og nuanceret debat om religion. Vi havde bare frygtet, at konsekvenserne af at have blasfemiparagraffen var større,” siger Jeppe Mikkelsen.

Han har svært ved at se, hvordan afbrænding af bibler eller koraner skulle kunne nuancere nogen debat, og derfor udgør blasfemiparagraffen efter hans mening heller ikke nogen problematisk indskrænkning af ytringsfriheden.

Dansk Folkeparti har længe ønsket paragraffen afskaffet, og juristernes udtalelse får ikke retsordfører Peter Skaarup (DF) til at ændre holdning.

”Blasfemiparagraffen er et fossil, vi har tilbage i lovgivningen. Det er en antikveret paragraf, som regeringen holder hånden over, men som ikke hører hjemme i et moderne samfund,” siger han og afviser samtidig argumentet om, at man kan risikere afbrænding af bibler og koraner:

”Jeg har aldrig hørt noget lignende. Hvad er det for nogle offentlige afbrændinger, ministeren forestiller sig, der vil foregå? I forvejen er det jo forbudt at brænde ting af på åben gade, så det er et grinagtigt argument,” siger Peter Skaarup.

Hos Liberal Alliance er man også skuffede over beslutningen, siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll:

”Vi ville have bedre mulighed for at ændre nogle af de hårde blasfemiparagraffer, der er rundt om i verden, hvis vi ikke selv havde en.”

Læs Straffelovrådets rapport på Kristeligt Dagblads hjemmeside