Regeringen og borgerlige partier enige om kontanthjælpsreform

Det er en socialt afbalanceret reform, mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S)

Regeringen og de borgerlige partier blev i aftes enige om en kontanthjælpsreform
Regeringen og de borgerlige partier blev i aftes enige om en kontanthjælpsreform. Foto: Keld Navntoft.

Lavere kontanthjælp til unge arbejdsløse og skrappere sanktioner over for arbejdsløse, der gentagne gange siger nej til tilbud om uddannelse og arbejde.

Det er nogle af punkterne i den kontanthjælpsreform, som regeringen og de borgerlige partier i aftes blev enige om i Beskæftigelsesministeriet.

FAKTA: Se kravene til danskere på kontanthjælp

Ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) presser aftalen ikke de arbejdsløse, som er ramt af eksempelvis psykisk sygdom eller store sociale problemer.

Det er en socialt afbalanceret reform, hvor voksne, som kan arbejde, skal i arbejde, og unge som kan, skal i uddannelse. Men de mange tusinde danskere på kontanthjælp, som kæmper med sociale problemer, er ramt af sygdom eller har været væk fra arbejdsmarkedet i lang tid, dem bruger vi flere penge på, så både de og deres børn kan få det bedre, siger Mette Frederiksen.

Reformen skal give et overskud på omkring 1,1 milliard kroner. Ifølge parterne kommer overskuddet først og fremmest fra, at der bliver færre kontanthjælpsmodtagere, fordi flere kommer i uddannelse eller arbejde som følge af reformen.

Pengene skal bruges til at finansiere en del af den vækstplan, der i aftes fortsat blev forhandlet om i Finansministeriet.

FAKTA: Sådan ser SU-reformen ud

Venstres finansordfører Peter Christensen er tilfreds med aftalen, selvom Venstre har bedt om at få frie hænder til at skærpe reformen efter et kommende folketingsvalg:

Der er mange gode initiativer i reformen, og derfor er vi også med. Men der er også nogle enormt usunde ting, blandt andet at regeringen har fjernet kontanthjælpsloftet, og det vil vi have mulighed for at ændre efter et valg, siger Peter Christensen.

Tidligere i dag sagde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, at de sidste knaster også er fjernet, så der kan indgås en aftale om SU. I forhold til SU-reformen står stridspunktet om en EU-dom, der giver andre landes EU-borgere adgang til dansk SU, hvis de tager arbejde i Danmark.

De borgerlige vil have løfter om, at regeringen vil kæmpe for at beskytte det danske SU-system, og den formulering er man også nået i mål med, siger Løkke:

leder side 16