Red Barnet: Regeringen straffer børnene

Vi kan ikke tage skarpt nok afstand fra, at regeringen med fuldt overlæg skaber en helt ny gruppe af fattige børn, siger national chef i Red Barnet Kirsten Lund Larsen om regeringens integrationsydelse

"De lavere ydelser er en uanstændig måde at håndtere flygtninge på, som slet ikke fremmer integration,” mener national chef i Red Barnet Kirsten Lund Larsen. - Privatfoto.
"De lavere ydelser er en uanstændig måde at håndtere flygtninge på, som slet ikke fremmer integration,” mener national chef i Red Barnet Kirsten Lund Larsen. - Privatfoto. Foto: Anne Marie Sørensen.

Red Barnet er ligesom Børnerådet meget kritisk over for den nye og lavere integrationsydelse, der bliver vedtaget i Folketinget i dag. Hvorfor?

"Vi har meget svært ved at se, hvordan flygtningeforældre fremover skal kunne sørge for deres børn. Vi køber ikke regeringens argument om, at ydelsen svarer til SU. Studerende kan arbejde ved siden af studierne uden at blive modregnet i modsætning til flygtninge. Studerende har adgang til billige lån og studieboliger, og mange har velstående forældre i ryggen. Vi har meget svært ved at se, hvordan familierne kan få tag over hovedet. De kommer til at leve i decideret fattigdom. Resultatet vil blive, at mange flygtninge skal søge om enkeltydelser hos kommunen for overhovedet at kunne klare sig. Det er en uanstændig måde at håndtere flygtninge på, som slet ikke fremmer integration. Det er en dobbelt straf, at mennesker flygter og derefter skal leve i fattigdom."

I kritiserer også, at flygtningefamilier fremover ikke får mulighed for at holde ferie. Men er ferie ikke en luksus, man kan undvære, når man kommer fra krigen i Syrien?

"Ferie er ikke bare en luksus i vores optik. Det er også en mulighed for, at forældre kan slappe af og få nogle oplevelser med deres børn. Det er en måde at straffe børnene på, som vi synes er nidkær og helt urimelig. De får ikke de samme muligheder som andre børn for at være sammen med deres forældre."

Regeringens argument for den nye lovgivning er, at den vil afskrække flygtninge fra at søge til Danmark. Er det ikke et argument?

"Vi tror ikke, at flygtninge sidder og vurderer, om det er bedst at rejse til Sverige, Tyskland eller England. Flugt handler overordnet om, at man gerne vil væk fra krig, konflikt eller manglende fremtidsmuligheder. Desuden er det afgørende, om flygtninge i forvejen har et netværk i det land, de flygter til. Overordnet mener vi, at flygtningeproblemerne skal løses af EU-landene i fællesskab."

Ifølge integrationsminister Inger Støjberg (V) er forholdene for flygtningebørn i Danmark trods alt meget bedre end i de lande, de kommer fra. Har ministeren ikke en pointe?

"Det er klart, at den lavere integrationsydelse formentlig er højere end det, familierne har til rådighed i Libanon eller Syrien. Men beløbet skal jo sammenholdes med det, der skal til for at opretholde livet i Danmark."

"Regeringen siger, at den gerne vil fremme integration. Men man vil opnå det modsatte, når flygtninge får ydelse, der er så lav, at det bliver meget svært at dyrke fritidsinteresser, købe skoleudstyr og tage offentlig transport. Hvis man ønsker integration, så kan man ikke starte med at ekskludere en hel befolkningsgruppe."

"Vi kan ikke tage skarpt nok afstand fra, at regeringen nu med fuldt overlæg skaber en ny gruppe af meget fattige børn. En ting er, når markedskræfterne virker sådan. Noget andet er, at regeringen med den nye lov bevidst går efter at lade en bestemt befolkningsgruppe leve i fattigdom i op til syv år."

Resultatet af den lave starthjælp til flygtninge, der blev afskaffet i 2011, var, at lidt flere flygtninge kom i arbejde. Er det ikke et godt argument for lavere ydelser?

"Det var meget få, der kom i arbejde under starthjælpen, i forhold til, hvor mange, der blev ramt af ordningen. Mange flygtninge drømmer jo netop om at få et job, men problemet er, at arbejdsmarkedet ikke kan absorbere dem."