Religionen var med i det offentlige rum

De politiske fløje var enige om at samles til gudstjeneste ved åbningen af det nye folketingsår, hvor biskop Søren Lodberg Hvas understregede, at religion i det offentlige rum er kommet for at blive

Christiansborg Slotskirke. -
Christiansborg Slotskirke. -. Foto: Wikimedia Commons.

Kristendommen kan forene landets politikere – i hvert fald i en times tid. Den time fandt sted klokken ti i går formiddag, da det nye folketingsår blev indledt ved en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke.

Uden for kirken manøvrerede fotografer med alenlange linser rundt mellem uniformerede betjente på trappen ind til kirkesalen for at få det bedste billede af de sidst ankomne ministre.

Indenfor fyldtes bænkene af politikere og lægmænd – mændene i nålestriber og kvinderne i kulørte kjoler. En forventningsfuld summen gav genlyd mellem de flødefarvede kirkevægge. Sikkerhedsvagterne i søjlegangene konkurrerede med de fire apostle, som stod med fødderne plantet i hvide sokler, om, hvem der havde det mest overbevisende stenansigt.

Udover Dansk Folkepartis solide repræsentation i salens højre rækker, hvor gruppeformand Kristian Thulesen Dahl havde Søren Krarup og Jesper Langballe ved sin side, var de politiske fløje for en stund efterladt i kirkens våbenhus.

Således havde Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, fundet plads i salens højre side, mens statsministerparret sad på forreste række med Folketingets nestor, en smilende Svend Auken (S), ved deres side.

Biskop over Aalborg Stift Søren Lodberg Hvas talte om glæden ved at bekende sig til Kristus i en tid, hvor religion er blevet mere synlig.

Diskussionen om religion føres ikke bag lukkede døre, men er rykket ud i det åbne landskab, konstaterede han som et genmæle mod statsministerens udsagn om, at religion er en privatsag.

– Synet på verden, på samfundet, på mennesket har med tro at gøre, understregede han, men bevægede sig behændigt udenom slidte eksempler fra det seneste års karikatur-krise og sagen om de danske præster, der blev kritiseret for at tale asylpolitik fra prædikestolen.

Kirkeminister Bertel Haarder (V), der også overværede åbningsgudstjenesten, konstaterede, at den er vigtig som tradition.

– Det er symbol på, at kristendommen stadig har en plads i det danske samfund – så længe vi også levner plads til andre religioner, sagde han.

johansen@kristeligt-dagblad.dk