Religionsekspert: Skuffende at politikere afviser imamudspil

Danske muslimers forslag om at lave et manifest , der skal tilpasse deres religion til det danske samfund, modtages med skepsis af flere politikere. Religionseksperten Mogens S. Mogensen ser derimod forslaget som et udtryk for, at der er kommet en ny generation af mere progressive danske muslimer

”Der er behov for et opgør med imamer, som befinder sig mentalt et sted i Mellemøsten. Vi skal tænke islams lovsæt ind i en moderne dansk sammenhæng,” siger en af forfatterne til kronikken imam Waseem Hussain fra Dansk Islamisk Center.
”Der er behov for et opgør med imamer, som befinder sig mentalt et sted i Mellemøsten. Vi skal tænke islams lovsæt ind i en moderne dansk sammenhæng,” siger en af forfatterne til kronikken imam Waseem Hussain fra Dansk Islamisk Center. . Foto: Leif Tuxen.

Det er skuffende, at både integrationsministeren og flere politikere giver tre imamers forslag om at udvikle en særlig dansk form for islam en kølig modtagelse. Sådan lyder reaktionen fra ekstern lektor og konsulent i interkulturelle og interreligiøse spørgsmål Mogens S. Mogensen efter, at tre imamer i en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten slog til lyd for et opgør med imamer, som ikke vil tilpasse deres religion til det danske samfund.

Kronikken kommer efter den voldsomme kritik, der er rejst mod imamer ved otte af landets omkring 150 moskéer i en række dokumentarprogrammer på TV 2. Livet i de pågældende moskéer blev filmet med skjult kamera, og det fremgik blandt andet, at en række imamer talte for kvindens pligt til totalt at underordne sig manden. Efter udsendelsen vil en række store muslimske organisationer ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten samle muslimske foreninger for at lave et manifest om islams rolle i Danmark.

”Der er behov for et opgør med imamer, som befinder sig mentalt et sted i Mellemøsten. Vi skal tænke islams lovsæt ind i en moderne dansk sammenhæng,” siger en af forfatterne til kronikken imam Waseem Hussain fra Dansk Islamisk Center.

Imamernes udspil afvises af blandt andre integrationsminister Inger Støjberg (V), der til Morgenavisen Jyllands-posten siger, at de tre imamer ”taler med to tunger”. Inger Støjberg kritiserer samtidig, at imamerne i deres kronik ikke nævner ligestilling mellem kønnene. De Konservatives integrationsordfører Naser Khader siger til avisen, at ”imamernes modspil slet ikke er modigt nok”. Han mener, at de ”utvetydigt” bør tage afstand ”fra sharialov, stening, flerkoneri og barnebrude”.

Konsulent Mogens S. Mogensen ser derimod kronikken som et udtryk for, at der udover de dybt konservative imamer fra TV 2-udsendelserne også findes en yngre gruppe af imamer, der er født og opvokset i Danmark, og som står for en mere moderne udlægning af islam.

”Kronikken er skrevet af de tre imamer Waseem Hussain, Naveed Baig og Fatih Alev fra Dansk Islamisk Center, som er en dansktalende moské. Det er alle yngre mænd i 30’erne. De har en klar muslimsk identitet samtidig med, at de er integrerede. Tilmed har de alle tre været dybt involverede i at forsøge at skabe dialog mellem kristne og muslimer. I kronikken taler de ind i en dansk tradition om fri debat. De erkender, at muslimer i Danmark har en udfordring, og at de er nødt til at gentænke religionen i forhold til, at de bor i Danmark i 2016. Man skulle da være et skarn, hvis ikke man anerkendte deres forsøg på selvransagelse,” siger Mogens S. Mogensen, der opfordrer politikerne til at udvise tålmodighed og samtidig føre en kritisk dialog med danske muslimer.

”Vi kan ikke forvente, at muslimer fra den ene dag til den anden har meninger, der flugter med gennemsnitsdanskerens holdninger til alt fra seksualmoral til spiseregler. Den slags holdningsændringer skal tage tid, hvis de skal slå igennem blandt en bred kreds af muslimer. Det viser alle historiske erfaringer,” siger Mogens S. Mogensen og henviser til, at jødernes integration i det danske samfund også var en lang proces.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation Lars Aslan Rasmussen afviser Mogens S. Mogensens kritik og forslaget om en særlig dansk form for islam. Han tvivler også på, at de tre imamer udgør en ny progressiv generation af muslimer.

”Selvfølgelig skal man altid række hånden ud. Men vi kan ikke mødes på midten med imamer. Der gælder ikke særlige regler for muslimer i Danmark. Grundloven står over Koranen, og det har jeg ikke set dem sige. De tre imamer, der har skrevet kronikken, har ikke tidligere været særligt tydelige i deres bekæmpelse af de mørke kræfter, der findes blandt danske muslimer,” siger Lars Aslan Rasmussen.