Religiøse mennesker lever længere

Troende lever et langt sundere og længere liv end andre. Det viser ny international forskning baseret på 2500 undersøgelser om emnet

Det hjælper ikke kun mentalt, men også fysisk at tro på Gud ifølge et nyt forskningsresultat. -
Det hjælper ikke kun mentalt, men også fysisk at tro på Gud ifølge et nyt forskningsresultat. -.

Gå i kirke én gang om ugen og lev længere. En endnu ikke offentliggjort international undersøgelse viser, at religiøse mennesker lever længere, er sundere og mindre stressede end ikke-religiøse. Det skriver videnskab.dk.

Den omfattende undersøgelse, som den amerikanske professor i psykiatri Harold G. Koenig står bag, er en systematisk gennemgang af alle videnskabelige undersøgelser, der er beskrevet i tidsskrifter på engelsk gennem de seneste ti år.

I fire år har den amerikanske professor analyseret i alt 2500 undersøgelser om tro og helbred. 

LÆS MERE OM TRO OG HELBRED

"Religiøse mennesker, som for eksempel beder dagligt og går i kirke mindst en gang om ugen, lever sundere, er mindre depressive og dør sjældnere af hjertekarsygdomme end andre", siger Harald G. Koenig.

Meget forskning viser, at religiøse mennesker har flere sociale forbindelser, færre negative følelser og flere positive følelser end andre, og det kan være, at religion i sig selv er årsagen til, at de har det godt, siger Harold G. Koenig, der er grundlægger af The Center for Spirituality, Theology and Health på Duke University i USA. 
 
Religion giver livet indhold
Det er endnu ikke videnskabeligt bevist, hvorfor religion tilsyneladende har en positiv effekt på både sind og helbred. Den positive effekt kan skyldes, at religiøse generelt lever sundere både psykisk og fysisk.

Det ser ud til, at religion giver folk en grund til at leve. Hele 42 ud af 45 studier konkluderer, at mere religiøse oplever større mening og formål med livet, siger Harold G. Koenig.
 
Ifølge den omfattende undersøgelse påvirker religiøsitet også menneskers følelser i en positiv retning.

Det ser ud til, at en følelse af at være knyttet til en gud driver en religiøs involvering, som har direkte effekt på vores følelser og indirekte påvirker både social stand og negative følelser og dermed også sundhed og levetid, siger Harold G. Koenig. 

Længere levetid
De positive effekter af tro kan formentlig direkte ses i levealderen. Harold G. Koenigs undersøgelse konkluderer, at 55 ud af 84 solide studier af levetid viser, at religiøse lever længere.

Tidligere har en amerikansk undersøgelse vist, at hvide mennesker i USA går et særligt langt liv i møde, hvis de ikke ryger, er gift, har 12 års uddannelse bag sig og går ugentlig i kirke.
Ved at leve på den måde skulle mænd vinde ti ekstra leveår, mens kvinder ifølge studiet vinder mindst fem ekstra leveår.

Kæmpe undersøgelse på vej
Harold G. Koenig er sammen med en anden sværvægter inden for området, professor i psykologi Kennet Pargament fra Bowling Green State University, ved at lægge grunden til den hidtil største videnskabelige undersøgelse af religions betydning for menneskers sundhed.

De to forskere vil dele patienter med kronisk depression i to grupper og behandle dem med henholdsvis kognitiv terapi og med kognitiv terapi med en mere åndelig dimension for eksempel bøn.

Forsøget skal være bundsolidt i form af et såkaldt randomiseret klinisk forsøg på troende patienter inden for fem verdensreligioner: Kristendom, islam, jødedom, hinduisme og buddhisme.
Planen er, at resultaterne skal ligge klar om fire til fem år.

Konklusionen på Harold G. Koenigs seneste arbejde bliver offentliggjort om to måneder i andenudgaven af Handbook of Religion and Health på Oxford University Press.
 

 

 

Ny europæisk undersøgelse viser overraskende tal angående danskeres forhold til bøn. -
Ny europæisk undersøgelse viser overraskende tal angående danskeres forhold til bøn. - Foto: colourbox.com