S-bagland tvivler stadig mere på Thorning

Presset på statsminister Helle Thorning (S) vokser i disse dage. Både fra lokalformænd og socialdemokratiske vælgere. Det er et udtryk for længere tids dårligt politisk håndværk, vurderer professor. Imens lurer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i kulissen som arvtager til statsministerposten

Helle Thorning-Schmidt ankommer til EU's hovedkvarter i Bruxelles i forgårs. Tvivlen på Thorning vokser blandt både befolkning og i S-baglandet, og 13 lokale socialdemokratiske formænd har sagt til DR, at hun bør gå af.
Helle Thorning-Schmidt ankommer til EU's hovedkvarter i Bruxelles i forgårs. Tvivlen på Thorning vokser blandt både befolkning og i S-baglandet, og 13 lokale socialdemokratiske formænd har sagt til DR, at hun bør gå af. Foto: THIERRY CHARLIER/ Denmark.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bør gå af. Det er beskeden fra 13 socialdemokratiske lokalformænd, som DR Nyheder har talt med.

Jan Wolfram Thiemann er en af kritikerne. Han er lokalformand for Tornved-Jernløse og udtaler, at Helle Thorning-Schmidt ikke har formået at markere en socialdemokratisk politik, mens Conny Mølbach Krogh, lokalformand for Guldborgsund Vest, udpeger afstanden mellem partiledelsen og de enkelte partiforeninger som årsag til den frustration, hun oplever blandt sine partifæller.

Også Socialdemokraternes vælgere håber på en udskiftning på statsministerposten. 37 procent af de adspurgte socialdemokratiske vælgere mener, at det vil styrke Socialdemokraternes mulighed for vælgerfremgang ved næste valg, hvis Helle Thorning-Schmidt bliver udskiftet med Mette Frederiksen partiformand. Det viser en Megafon-måling for Politiken.

Den manglende tiltro til statsministeren er grundlæggende et udtryk for misforholdet mellem den politik, Socialdemokratiet lovede inden folketingsvalget i 2011, og den politiske vej, de siden har fulgt, mener Peter Nedergaard, professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: S-politikere i kronik: Partiets krise er historisk

Man skal ikke være professor i statskundskab for at analysere sig frem til, at mange er skuffede over den udvikling. Det kom allerede til udtryk, efter at regeringsgrundlaget var blevet forhandlet på plads i det sorte tårn på Amager (Hotel Crowne Plaza, red.). Allerede der faldt tilslutningen til statsministeren. Sagen om EU-borgeres ret til at modtage børnecheck i Danmark har sat tingene yderligere på spidsen. Folk ser det som et symbol på, at Socialdemokraterne ikke værner om velfærdssamfundet, som ellers har været partiets mærkesag, siger han.

Helle Thorning-Schmidts og den øvrige socialdemokratiske ledelses håndtering af børnecheck-sagen har i det hele taget ikke været heldig, siger Peter Nedergaard.

Først annoncerede statsministeren, at Danmark var bundet til at følge EUs regler og udbetale børnecheck til EU-borgere, hvorefter hun under en spørgetime i Folketinget den 1. april åbnede for at finde en løsning sammen med Venstre og Konservative. Blandt andet lægger hun nu op til en indeksering af børnechecken, hvilket betyder, at størrelsen på den omstridte børnecheck til borgere fra andre EU-lande vil variere fra person til person, afhængig af checkens købekraft i vedkommendes hjemland.

Mens Helle Thorning-Schmidt har set sig nødsaget til at åbne for en diskussion om børnechecken, har Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative stået fast på, at det er urimeligt, at staten og danskerne skal sende børnechecks til andre EU-lande. Det er et problem for statsministeren, siger Peter Neder-gaard.

Dansk Folkeparti og Venstre har overtaget rollen som beskyttere af velfærdsstaten, og det frustrerer vælgerne og lokalpolitikerne, fordi det vender det politiske landskab på hovedet. Det bliver opfattet, som om Socialdemokraterne sælger ud.

Peter Nedergaard kalder Helle Thorning-Schmidts ageren for dårligt håndværk, og hvis tingene skal vende for hende og partiet, skal der styr på sagerne.

Helle Thorning-Schmidt og hendes rådgivere har selv sat sig i denne her situation. Hun og regeringen skal sørge for, at de ikke konstant er på hælene. Lige nu er det aldrig dem, der sætter dagsordenen, men i stedet bliver de kørt rundt i manegen. Det kan folk godt gennemskue, de er ikke dumme.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der af iagttagere opfattes som et oplagt bud på en afløser for Helle Thorning-Schmidt, opfordrede i går i medierne til, at den ensidige kritik af vores formand og statsminister sættes i bero.

At den udmelding kommer fra Mette Frederiksen er ikke overraskende, mener Peter Nedergaard.

Hun er nødt til at gøre det, for hun betragtes som kronprinsessen. Det er kun hende, der har autoriteten til at gøre det.

Det kan også have noget med Mette Frederiksens egne politiske ambitioner at gøre, vurderer Peter Nedergaard.

Man kan sagtens opfatte det som en langsigtet strategi i forhold til at blive formand for partiet. Men historisk har flere brændt fingrene som kronprins eller kronprinsesse i Socialdemokraterne, så det er i hendes egen interesse, at hun ikke udadtil opfattes som arvtager for Helle Thorning-Schmidt.