Sådan blev flygtninge pludselig alles ansvar

Regeringen forsøgte i går at gøre det tilhele samfundets ansvar at integrere detusindvis af flygtninge. Det er en generalprøve på de trepartsforhandlinger, som regeringen satser på for i det hele taget at få flere ind på arbejdsmarkedet

For den nuværende regering står det klart, at selvom mange asylsøgere i øjeblikket fortsætter til Sverige, bliver der ikke tale om den ”straksopbremsning”, Lars Løkke Rasmussen lovede i valgkampen. Billedet her er fra flygtningelejren Zaatari Refugee Camp, hvor der bor cirka 120.000 syrere.
For den nuværende regering står det klart, at selvom mange asylsøgere i øjeblikket fortsætter til Sverige, bliver der ikke tale om den ”straksopbremsning”, Lars Løkke Rasmussen lovede i valgkampen. Billedet her er fra flygtningelejren Zaatari Refugee Camp, hvor der bor cirka 120.000 syrere. . Foto: Mads Nissen.

Store virksomheder som ISS, Dansk Supermarked, Ikea og Bella Center vil gerne forpligte sig til at skaffe flere flygtninge i job. Og Dansk Røde Kors håber at kunne skaffe mange flygtninge en personlig ven blandt danskere.

Det var de mest konkrete resultater af det såkaldte civilsamfundstopmøde, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går havde indkaldt 50 repræsentanter fra både frivillige organisationer, fagforeninger, arbejdsgivere og kommuner til i Marienborg i Lyngby nord for København.

Lars Løkke Rasmussen sagde efter mødet, at han ikke er naiv, og at han naturligvis ikke forestiller sig, at man kan løse alle integrationsproblemer på et tre timer langt møde, men man vil arbejde videre ad de spor, der blev lagt ud på mødet. Blandt andet skal der etableres et partnerskab med virksomheder for at få flygtninge i praktik og job, og hele integrationssystemet skal ses efter, så der kan vedtages en ny model til nytår.

Ifølge statsministeren handler det om at undgå fortidens fejltagelser på integrationsområdet, men det er en svær opgave, da eksempelvis 40 procent af de syriske flygtninge ikke har nogen uddannelse med sig. Og selvom store virksomheder melder sig klar til at tage flygtninge, mangler man stadig at få de små og mellemstore virksomheder med, som udgør en væsentlig del af det danske erhvervsliv.

Det konkrete udkomme af ”topmødet” kan se beskedent ud, men det tegner det nogle interessante perspektiver for den ophedede flygtningedebat.

Baggrunden for mødet var, at Dansk Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, for nogle uger siden sagde, at danskerne meget gerne vil hjælpe og blive venner med de tusindvis flygtninge, der pludselig blev synlige ved de danske grænser.

Dansk Industris direktør Karsten Dybvad lod forstå, at industrien havde brug for ekstra arbejdskraft, så i det lys var indvandringen ikke det store problem.

Provokerende udtalelser for en regering, der har gjort flygtningestrømmen til en trussel for hele den danske velfærdsmodel. Så alle de gode viljer skulle altså prøves. Dermed blev gårsdagens møde en generalprøve på det trepartssamarbejde, som Venstre argumenterede for i valgkampen, og som skal inddrage både kommuner, virksomheder og fagforeninger i arbejdet for i det hele taget at skaffe flere mennesker ind på arbejdsmarkedet.

I virkeligheden er det en ambition, der minder om den, som S-SF-programmet Fair Løsning stillede op for fem år siden om de berømte 12 minutter, som danskerne skulle arbejde ekstra for at skaffe penge til velfærden. Dengang stødte trepartsforhandlingerne på grund.

Politisk giver det god mening, at en parlamentarisk svag regering forsøger at alliere sig med civilsamfundets parter, men det udstiller også et stort skift i Venstres argumentation.

Før valget var der ingen tvivl. Når der kom 14.792 flygtninge til Danmark i 2014, var det i alt overvejende grad den daværende SR-regerings skyld, mente Venstre og de øvrige borgerlige partier. Årsagen til stigningen i forhold til de foregående år var de 31 lempelser af udlændingepolitikken, som regeringen havde gennemført.

Omkring 50 forskellige virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner var inviteret til Marienborg i går, blandt dem Dansk Flygtningehjælp, Dansk Erhverv, Dansk Industri, LO og Kommunernes Landsforening, McDonald's, Ikea Danmark og Arla Foods. Seks Venstre-ministre deltog.
Omkring 50 forskellige virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner var inviteret til Marienborg i går, blandt dem Dansk Flygtningehjælp, Dansk Erhverv, Dansk Industri, LO og Kommunernes Landsforening, McDonald's, Ikea Danmark og Arla Foods. Seks Venstre-ministre deltog. Foto: Scanpix

Venstre ville selv gennemføre tre markante stramninger i udlændingepolitikken, som ville få flygtningetilstrømningen falde, lovede Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, før valget. Men da var faldet allerede indtruffet, viser en ny opgørelse fra regeringen over antallet af asylsøgere i de første syv måneder af 2015. Det lå væsentligt under 2014-tallet, formentlig især på grund af SR-regeringens stramninger af familiesammenføringsreglerne for syrere allerede sidste år.

For den nuværende regering står det klart, at selvom mange asylsøgere i øjeblikket fortsætter til Sverige, bliver der ikke tale om den ”straksopbremsning”, Lars Løkke Rasmussen lovede i valgkampen.

Derfor handler det nu om at gøre ansvaret for integrationen til hele samfundets ansvar. Det bliver nemlig en væsentlig faktor for vurderingen af regeringen om tre-fire år, om det faktisk lykkes at integrere flygtninge bedre end tidligere.

Eller om det også går galt denne gang.