Sager om dødsengle ryster vores tillid til sundhedsvæsenet

Retssagen mod den drabstiltalte sygeplejerske i Nykøbing Falster begynder i dag. Tillid er fundamental mellem patient og sundhedspersonalet, og derfor repræsenterer sagen det værste skrækscenarie, mener formanden for Det Etiske Råd, Gorm Greisen

"Omsorg for livet er jo vores kerneydelse, så hvis nogen begynder at stille spørgsmålstegn ved det, og tilliden bliver brudt, er det virkelig problematisk," siger formanden for Dansk Sygeplejehistorisk Selskab, Susanne Malchau Dietz.
"Omsorg for livet er jo vores kerneydelse, så hvis nogen begynder at stille spørgsmålstegn ved det, og tilliden bliver brudt, er det virkelig problematisk," siger formanden for Dansk Sygeplejehistorisk Selskab, Susanne Malchau Dietz.

Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd.

Den danske teolog og filosof Knud Ejler Løgstrup beskæftigede sig med noget af det mest elementære i livet - tillid. Forholdet mellem patient og sygeplejerske sætter denne løgstrupske hovedtese på spidsen, for sundhedspersonalet holder i høj grad noget af et andet menneskes liv i hænderne.

Og det er dette tillidsforhold mellem patient og sundhedsvæsen, der er udfordret i Retten i Nykøbing Falster i dag, hvor en spektakulær retssag mod en 31-årig sygeplejerske begynder. Sygeplejersken står tiltalt for at have dræbt tre patienter samt et drabsforsøg på en patient, mens de var indlagte på Nykøbing Falster Sygehus. Den tiltalte kvinde har været varetægtsfængslet siden marts 2015 og hele tiden nægtet sig skyldig.

Kendes hun skyldig, vil det være endnu en sag om de såkaldte "dødsengle", hvor et plejepersonale af en eller anden grund har taget livet af en eller flere patienter.

Overlæge og formand for Det Etiske Råd, Gorm Greisen, vurderer, at tillid er centralt for forholdet mellem sundhedspersonale og patient, fordi det betyder, at patienten bedre kan spare på sin kontrol. Ifølge formanden er det en meget vigtig del af sundhedsvæsenets funktion, at patienterne føler sig i trygge hænder.

Uanset, hvad sagen i Nykøbing Falster ender med, vil det have en pris, fordi sager som disse rejser tvivl om, hvorvidt man kan have tillid til sundhedspersonale, vurderer Gorm Greisen. Men der er også brug for tillid til åbenhed ved svære sager som disse. Påvirkningen af befolkningen vil blive større, jo mere medierne interesserer sig for sagen, lyder hans udmelding.

”Sagen repræsenterer vel vores værste skrækscenarie. Den person, man overgiver sig til, fordi man ønsker hjælp til at leve, ender med at slå en ihjel, ”siger Gorm Greisen.

En af dem, der har oplevet en mistillid fra patienterne, er Margit Lynn Tarby. Hun er koordinator i Patientforeningernes Netværk. I 21 SØNDAG på DR fortalte hun, at nogle folk har meldt ud, at de ikke ønsker at blive indlagt på Nykøbing Falster Sygehus i tilfælde af sygdom. Også sygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus, Arne Cyron, har fået henvendelser fra sygeplejersker, hvor patienterne har sagt ironiske kommentarer. Det fortæller han i samme udsendelse på DR.

Også formanden for Dansk Sygeplejehistorisk Selskab, Susanne Malchau Dietz, mener, at tilliden spiller en afgørende rolle for sundhedspersonalet. Dog mener hun ikke, at sagen i Nykøbing Falster vil få den store betydning.

”Vi er meget stolte af det etiske kodeks, som er centralt i vores arbejde. Omsorg for livet er jo vores kerneydelse, så hvis nogen begynder at stille spørgsmålstegn ved det, og tilliden bliver brudt, er det virkelig problematisk. Men det forventer jeg heller ikke sker. Jeg tror, de fleste kan se, at sagen er enestående. Desuden har der jo været flere lægesager, uden det er gået ud over lægernes generelle rygte,” siger Susanne Malchau Dietz i et tidligere interview til Kristeligt Dagblad.

Psykiater og ekspert i psykopati Henrik Day Poulsen vil ikke udtale sig om den konkrete sag. Men han siger i et tidligere interview til Kristeligt Dagblad, at sager som den i Nykøbing Falster vækker stor opsigt og hænger fast i den kollektive bevidsthed, fordi det opleves som særligt uhyggeligt og uforståeligt, når fagpersoner, man forventer passer på en og vil en det bedste, begår mord.