Seksualiteten spirer tidligt i Danmark

De unge danske piger tager flere p-piller, får flere aborter og debuterer tidligere seksuelt end unge i langt de fleste andre lande. Samtidig er der tegn på, at seksualvanerne blandt de helt unge er under forandring

Ifølge en WHO-undersøgelse i 41 lande lavet blandt 15-årige ligger danske unge på en tredjeplads, når det gælder seksuel debutalder - kun overgået af Grønland og Bulgarien. -
Ifølge en WHO-undersøgelse i 41 lande lavet blandt 15-årige ligger danske unge på en tredjeplads, når det gælder seksuel debutalder - kun overgået af Grønland og Bulgarien. -. Foto: Kåre Viemose.

I en klassetime i 2007 fik 400 elever i 9.klasse i Viborg udleveret et spørgeskema om køn, seksuel adfærd og prævention. Undersøgelsen var en nøjagtig kopi af en lignende undersøgelse fra 1986, 1993 og 2000. Og af resultaterne kan man læse, at den seksuelle debut blandt danske unge i årtier har ligget nærmest konstant: Danske piger og drenge er i gennemsnit 16 år, første gang de har sex.

Men noget har alligevel ændret sig over tid: Blandt de elever, der havde haft deres debut, svarede hveranden, at de havde haft samleje inden for den seneste uge. I 1986 var det tal kun hver femte.

Der er flere ting, der peger på, at den seksuelle aktivitet blandt de helt unge er i forandring: Andelen af piger under 15 år, der tager p-piller, er i kraftig stigning – i dag tager 16 procent af de 14-årige p-piller. Og selvom det blandt andet skyldes, at pillerne ordineres til piger med kraftige menstruationssmerter, er der tale om en fordobling af forbruget på under 10 år, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Og så er der aborterne blandt unge under 15 år: Meget små tal, men ikke desto mindre en stigning i perioden 1998 til 2007 fra 33 til 113.

Charlotte Wilken-Jensen, leder af Sex og Samfunds præventionsklinik i København og ledende overlæge på gynækologisk obstetrisk afdeling på Roskilde Sygehus, er ikke bekymret over tendenserne, men hun efterlyser langt bedre vejledning af de unge:

- Det vigtigste med hensyn til seksualiteten for de meget unge under 16 år er, at de er velinformerede. De skal vide noget både om det praktiske og det følelsesmæssige i seksualiteten. Dels skal de kende til de risici, der er ved at starte en seksuel karriere, for at blive gravid og smittet med kønssygdomme. Og de skal vide, hvordan de skal undgå de to ting. Og så skal de vide noget om, hvilke følelser der er på spil. At man ikke skal dyrke sex for at være smart, men først begynde når man ikke kan lade være. Det kan lyde moraliserende, men de skal lære at have respekt for seksualiteten og ikke bare gå i seng med hvem som helst, siger hun.

Trods den stabile debutalder placerer de danske unge sig blandt de allermest fremmelige, når man sammenligner med andre lande. Det kan man blandt andet læse ud af en WHO-undersøgelse i 41 lande lavet blandt 15-årige, der blev offentliggjort sidste år. I den sammenhæng ligger danske unge på en tredjeplads, når det gælder seksuel debutalder - kun overgået af Grønland og Bulgarien. Og det føromtalte høje p-pilleforbrug placerer de danske piger på en fjerdeplads. Hele 47 procent af de 15-årige piger, der har været seksuelt aktive, svarede, at de havde brugt p-piller som prævention ved seneste samleje.

Pernille Bendtsen er ph.d-studerende ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og har lavet den danske del af undersøgelsen blandt 2000 unge sammen med kolleger ved Københavns Universitet:

- Tallet på p-piller var meget overraskende for os. Det er jo rigtig godt, at pigerne beskytter sig imod uønsket graviditet, men det er problematisk, at de ikke beskytter sig imod seksuelt overførte sygdomme. Selvom hiv ikke længere er den store trussel, har vi set en stigning i både klamydia og livmoderhalskræft, som kan have store negative konsekvenser for de unge kvinders helbred og muligheder for senere at få børn, siger Pernille Bendtsen.

Selvom der er varierende holdninger til, at helt unge piger spiser p-piller, peger alle de eksperter, Kristeligt Dagblad har talt med, på, at det er et problem at fravælge kondomerne, som ikke bare beskytter mod graviditet, men også mod de mange seksuelt overførte sygdomme, ikke mindst klamydia, der har været i kraftig fremmarch blandt unge de senere år.

- Vi prøver at opdrage de unge til, at de skal bruge både p-piller og kondom, og det lykkes for 17 procent under 16 år. Hvis en pige på 15 år gerne vil være sammen med en jævnaldrende dreng, som heller ikke været i seng med nogen, er der ingen risiko for kønssygdomme. Men der er jo også det pædagogiske i at opdrage de unge til at bruge kondom, så det er den præventionsform, de vælger, når de får deres næste partner. Men det er meget svært at få de unge til det – det var nemmere, da vi havde aids at true med, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Men når den seksuelle debut tilsyneladende ikke stiger, hvordan kan det så være, at både aborter og p-pilleforbrug er stigende?

Birgit Petersson er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og ekspert i medicinsk kvinde- og kønsforskning. Hun anfører, at den konstante gennemsnitsalder kan dække over, at flere af de helt unge tidligt får seksuelle erfaringer, mens en anden gruppe vælger at udskyde det.

- Jeg tror, der er tale om en polarisering, hvor det typisk er de ressourcestærke, der er fokuserede på at vente, til de finder en, de rigtig godt kan lide, mens vi i den anden ende af skalaen ser nogle unge, som har svært ved at styre livet – også seksuallivet. Det er en polarisering i samfundet, som bliver stærkere og stærkere. Det er en udvikling, vi også ser med spiseforstyrrelse og overvægt hos børn og unge, og jeg tror, det er det samme, der slår igennem her, siger hun.

vaaben@kristeligt-dagblad.dk