SF-politiker: Jødehad og muslimhad skal ikke stå uimodsagt

Özlem Cekic (SF) deltager i en debat med den tidligere erklærede nazist og nuværende formand for Danskernes Parti, Daniel Carlsen, ved Folkemødet

Jeg mener, de har nogle holdninger, som er fuldstændig langt ude. Og jeg mener ikke, at deres holdninger om jødehad og muslimhad skal få lov til at stå uimodsagt. Derfor vil jeg gerne tage debatten med dem," forklarer Özlem Cekic (SF) om opsigtsvækkende debatduel.
Jeg mener, de har nogle holdninger, som er fuldstændig langt ude. Og jeg mener ikke, at deres holdninger om jødehad og muslimhad skal få lov til at stå uimodsagt. Derfor vil jeg gerne tage debatten med dem," forklarer Özlem Cekic (SF) om opsigtsvækkende debatduel. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

Når Folkemødet på Bornholm løber af stabelen, skal SF's folketingsmedlem Özlem Cekic diskutere integration med formand for Danskernes Parti, Daniel Carlsen. Danskernes Parti arbejder blandt andet for, at alle ikke-vestlige indvandrere og efterkommere skal sendes ud af Danmark - uanset om de er født og opvokset her.

Duellen finder sted lørdag den 13. juni, fortæller Özlem Cekic, der med debatten vil forsøge at rykke yderligtgående holdninger.

Hvorfor har du valgt at stille op til debat med det stærkt indvandringskritiske og nationalistiske Danskernes Parti?

”Folkemødet har blåstemplet partiet og dermed sagt, at det er en del af den demokratiske debat. Jeg mener, de har nogle holdninger, som er fuldstændig langt ude. Og jeg mener ikke, at deres holdninger om jødehad og muslimhad skal få lov til at stå uimodsagt. Derfor vil jeg gerne tage debatten med dem.”

Hvorfor mener du, at man ikke kan ignorere Danskernes Parti, som andre folketingspolitikere har opfordret til?

”Det er meget naivt at tro, at holdninger kan ties ihjel. Når jeg kigger ud i befolkningen, går der ikke én dag, hvor befolkningsgrupper ikke bliver spillet ud mod hinanden, og hvor der ikke er nogen, der puster til hadet, og hadet vokser over for minoriteter. Jeg tror grundlæggende på, at holdninger kan rykkes, også de ekstreme. For 30 år siden betragtede man homoseksualitet som en sygdom, og for 17 år siden mente man, det var i orden at slå børn. Men vi har jo rykket de holdninger, fordi vi har insisteret på den kritiske debat.”

Du siger, du tror på, at man kan rykke ved folks holdninger. Kan du ikke også risikere at rykke holdninger i den ”forkerte retning”, så sympatien havner hos Danskernes Parti?

”Jeg mener, man er nødt til at forsøge - ligesom man ville gøre, hvis det var Hizb ut-Tahrir eller ekstremistiske muslimer, det handlede om - at kunne sige dem imod. Holdningerne forsvinder jo ikke, fordi vi forsøger at tie dem ihjel. Det er ikke sådan, at hvis jeg ikke kommer til en kritisk debat med Danskernes Parti på Folkemødet, at de så ikke er der. Så enten kan de få lov til at ytre deres had over for muslimer og jøder uimodsagt, eller også kan jeg være i deres telt og sige dem imod.”

Har du haft overvejelser omkring, at det kan være en risiko, at du giver dem opmærksomhed ved at stille op?

”Jeg kan godt forstå, man kan have den tankegang. Men det er meget naivt at lukke øjnene og tro, de her holdninger ikke er der. Mange mener, at de her holdninger er forbeholdt en meget lille del af samfundet. Men hvis de ikke skal brede sig, er det vigtigt, at man siger dem imod. Man kan ikke blive ved med at forklare det med uintelligens eller syge mennesker. Vi er nødt til at tage det her alvorligt.”

Hvad er det for en dialog, du forventer at få med Danskernes Parti?

”Jeg kommer til at have en kritisk dialog med dem. Jeg kommer til at sige dem imod, men jeg kommer forhåbentligt også til at kunne nuancere det verdensbillede, de har, som er meget sort-hvidt. Ligesom jeg gerne vil forstå, hvor deres had kommer fra.”

Kan man altid gå i dialog, uanset hvilke holdninger og ideologier man står overfor?

”Man kan altid gøre et forsøg. Det er ikke sikkert, det vil lykkes. Men det er vigtigt at nuancere billedet for deres tilhængere, der ellers ukritisk tager imod holdningerne.”