Skraldehotel sætter fokus på forurenede strande

Rom har i disse dage været hjemsted for et hotel bygget af affald fra de europæiske strande. Projektet skal skabe bevidsthed om, hvor meget vi sviner, når vi er på ferie

"Vi lever i en affaldstid, og vi risikerer selv at blive til affald. Er det virkelig den verden, vi gerne vil have?", spørger kunstneren bag skraldehotellet, HA Schult. --
"Vi lever i en affaldstid, og vi risikerer selv at blive til affald. Er det virkelig den verden, vi gerne vil have?", spørger kunstneren bag skraldehotellet, HA Schult. --. Foto: Sipapress.

Et nyt hotel åbnede for nylig sine døre kun et kast med en tom sodavandsdåse fra Vatikanet. Dåsen kunne man tage fra hotellets facade, hvis man ville, for hotellet var lavet udelukkende af skrald efterladt på strande rundt omkring i Europa. I alt 12 ton forskelligt unedbrydeligt affald blev brugt til bygningsværket, der blev præsenteret under sloganet "Hvis ikke vi gør noget i dag, vil det her være fremtiden for dine ferier".

Det aparte herberg, der havde fem værelser fordelt på to etager, var led i en kampagne for at skabe bevidsthed om, hvor meget affald vi egentlig efterlader os på kontinentets strande hvert år. Både udenpå og indeni var det totalt plastret til med plastikposer, sokker, tæpper, lamper, punkterede bolde, rester af dukker og flasker, som folkene bag projektet havde samlet på strande langs kysterne i Frankrig, Belgien, Italien og Spanien. Designet stod den tyske konceptkunstner HA Schult for.

"Filosofien bag hotellet er at vise de skader, vi påfører havet og kysterne. Hotellet er ikke charmerende, og det har ikke indlagt vand og elektricitet. Det afspejler, hvordan tingene kan gå hen og ende, hvis vi ikke passer på vores planet. Vi lever i en affaldstid, og vi risikerer selv at blive til affald. Er det virkelig den verden, vi gerne vil have?", har den 71-årige kunstner udtalt.

Det er ikke første gang, HA Schult forsøger at sætte fokus på vor tids store produktion af affald. Det seneste årti har han rejst jorden rundt med vandreudstillingen "Trash People". Den består af 1000 menneskelignende figurer lavet udelukkende af affald, som er blevet stillet op så forskellige steder som ved de store pyramider i Giza i Egypten, på en isflage i Arktis og på Den Kinesiske Mur.

Hotellets mest prominente gæst var danske Helena Christensen, der støtter Projekt Corona Save the Beach, som stod bag byggeriet.

"Det får dig til at tænke over, hvor hurtigt vore strande kan forsvinde. Du bliver virkelig klar over, at det er nødvendigt at gøre noget nu, for om et par år vil det være umuligt at nyde de fantastiske strande, vi har i Europa," sagde den tidligere supermodel om oplevelsen.

At ikke alle gæster var lige chokerede over fremtidsudsigterne, kan ses på reaktionen fra en af dem, der overnattede på hotellet.

"Det var sjovt. Jeg har sovet værre steder," sagde engelske Allan Thompson, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han var dog nok alligevel glad for, at han kunne vende tilbage til sit rigtige hotel igen. Hvis folkene bag hotellet får ret, vil det ikke længere være så let i fremtiden.

mikkel.larsen@kristeligt-dagblad.dk