Slå det op i Trap

Jens Peter Trap blev i 1860 den, der satte standarden for, hvad der er værd at vide om Danmark

Jens Peter Trap (1810 - 1885) var chefredaktør på det første bind af Trap Danmark.
Jens Peter Trap (1810 - 1885) var chefredaktør på det første bind af Trap Danmark. Foto: Trap Danmark.

Peder Hansen Resen (1625-1688) havde rigeligt at se til. Han var juridisk professor, højesteretsdommer og præsident i København, men egentlig interesserede han sig mest for bøger og historie. Han rejste rundt i verden og beså blandt andet et af tidens mest ypperlige biblioteker, nemlig Collegium S. Laurentii i Madrid, inden han besluttede sig for selv at forfatte et kolossalt ambitiøst projekt. Han ville som den første beskrive Danmark med udførlige oplysninger om ethvert steds historie og mindesmærker helt ned til hønsehold og kirkeinventar. Det skulle hedde ”Atlas Danicus”.

Resen blev aldrig færdig, og ingen formåede at fuldende hans vision. Først 100 år senere forsøgte biskop Erik Pontoppidan (1698-1764) at gøre Resen kunsten efter. I 1763 udsendte han første bind af det, han kaldte ”Den Danske Atlas”, men kort efter ændrede landboreformerne fuldstændigt Danmarks udseende og gjorde Pontoppidans arbejde forældet.

Med overgangen fra enevældet til demokrati skete der yderligere så mange forandringer, at behovet for en samlet beskrivelse af Danmark var åbenlyst. Knap 100 år efter Pontoppidans fejlslagne forsøg blev det kabinetssekretær Jens Peter Trap (1810-1885), der tog stafetten videre. Han havde ledsaget Christian VIII og dronning Caroline Amalie rundt i landet og gjorde det samme med Frederik VII, hvis arkæologiske ekspeditioner gav Trap dyb indsigt i landets historie. I perioden 1856-60 udgav han ”Statistisk-topographisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark”, bedre kendt som ”Trap Danmark”, som hurtigt blev det primære opslagsværk om Danmark. Her kunne man blandt andet læse om antallet af gader og torve i alle købstæder. Antal bygninger, de matrikulerede jorders areal, jordernes værdi, stadens offentlige bygninger (kirker, skoler, teatre, arresthuse, fattighuse mv.), antal indbyggere og deres leveveje samt byens told- og skibsafgifter, borgervæbning af sparekasse.

Siden er ”Trap Danmark” blevet opdateret fire gange, senest i perioden 1953-72.

Det var denne kompromisløse ambition om at beskrive Danmark ned i detaljen, der tidligt fascinerede Joachim Malling, den nuværende bestyrelsesformand i Trap Danmark A/S. Allerede i sin gymnasietid lærte han, at alt, hvad der var værd at vide, ”slog man op i Trap”. I 1990'erne forsøgte han at samle penge nok ind til at videreføre visionen, men uden held. Først i slutningen af 2000'erne lykkedes det at få sat processen i gang med en særlig bevilling fra G.E.C. Gads Fond, og et skitse for arbejdet med ”Trap Danmark” version 6 blev udarbejdet. Flere støtter kom til, så den samlede bevilling nåede 130 millioner kroner. Fra 1. september 2014 gik arbejdet officielt i gang.