Slut med at tvinge 70-årige på pension

Tusindvis af danskere er tvunget til at gå på pension efter deres 70-års fødselsdag på grund af en lov, som kritikere kalder diskriminerende. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) åbner for at ændre loven

Tre mænd ntder pensionistlivet, men ikke alle er klar til at forlade arbejdsmarkedet, når de bliver 70 år. Milazzo, Italien.
Tre mænd ntder pensionistlivet, men ikke alle er klar til at forlade arbejdsmarkedet, når de bliver 70 år. Milazzo, Italien. . Foto: Nick Hannes/ Denmark.

Gennem mange år har vi talt om, hvor vigtigt det er, at alle bliver længere på arbejdsmarkedet. Det skal vi naturligvis tage alvorligt, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin tale til nationen nytårsaften.

Alligevel spænder hele to love ben for, at folk over 70 år kan fortsætte i jobbet, hvis de ønsker det. Dels hindrer tjenestemandsloven præster, provster, biskopper, dommere og militære tjenestemænd i at arbejde efter deres 70-års fødselsdag, også selvom arbejdsgiverne gerne vil beholde dem. Dels gør en paragraf i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet det muligt for virksomheder at afskedige folk automatisk, når de fylder 70 år. En mulighed, som en række offentlige såvel som private arbejdspladser gør brug af, herunder Danmarks Nationalbank, Louisiana, Arla Foods og flere medier, blandt andre Danmarks Radio.

LÆS OGSÅ: Arbejdsglæde er guld værd

Men nu åbner beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at hjælpe de ældre, som gerne vil fortsætte i jobbet.

Man skal som udgangspunkt have lov til at arbejde, så længe man har lyst til. Jeg er derfor villig til at se på, om der er behov for at justere denne grænse, eller om den helt skal fjernes, skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad.

Det vækker glæde hos Ældre Sagen.

Mange danskere er stadig friske og raske, når de fylder 70 år. Og en undersøgelse, vi lavede i efteråret, peger på, at i omegnen af 10.000 ældre danskere gerne ville fortsætte med at arbejde, hvis ikke en aldersgrænse hindrede dem i det. Så interessen er der, siger seniorkonsulent Peter Halkjær.

Han understreger, at aldersgrænsen strider imod de seneste års mange reformer af arbejdsmarkedet, hvor pensionsalderen og den pligtmæssige fratrædelsesalder er blevet hævet og efterlønnen afviklet. Godt en million danskere skal desuden i forvejen regne med at arbejde, til de er mindst 71 år som følge af tilbagetrækningsreformen.Juraprofessor Lisbeth Christoffersen fra Roskilde Universitet kalder aldersgrænserne diskriminerende.

Man må ikke diskriminere folk på grund af alder, bortset fra de fornuftige undtagelser, hvor der kan være en sikkerhedsrisiko ved, at en ældre person udfylder jobbet. Jeg har svært ved at se argumenterne for, hvorfor præster, journalister eller museumsansatte ikke skulle være i stand til at arbejde efter deres 70 års fødselsdag, når for eksempel professorer og skolelærere gerne må, siger hun.

Hovedargumenterne for at bevare aldersgrænserne lyder typisk, at de ældre ikke skal tage jobs fra de unge, samt at arbejdsgivere på den måde nemmere kan slippe af med gamle, udslidte medarbejdere uden at skulle trække dem igennem uværdige afskedigelsessager. Men de argumenter køber arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet ikke.

LÆS OGSÅ: Aktiv aldring er ikke for alle

I et ordentligt ansættelsesforhold bedømmer man folk ud fra, om de er kapable til at udføre et stykke arbejde eller ej. Det skal være evnen til at udføre en funktion og ikke nogle ydre karakteristika som alder eller hårfarve, der afgør, om man skal arbejde, siger professoren, som også ønsker aldersgrænserne afskaffet.

Det samme gør arbejdsmarkedsordførere fra både Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Det giver ikke mening at snakke om alder, men derimod om helbred. Selvfølgelig skal piloter eller brandmænd, som er fysisk eller psykisk svækkede, ikke blive i jobbet, men det gælder, uanset om de er 50 eller 70 år. Man må se på, om folk kan udføre det arbejde, de er hyret til, og er det tilfældet, skal alderen ikke hindre dem i det, siger Enhedslistens Christian Juhl.

Han vil drøfte lovændringerne med beskæftigelsesministeren på et møde i næste uge.