Spejderne køber Middelgrundsfortet

Med støtte fra to store fonde er det lykkedes Det Danske Spejderkorps at købe Københavns store søfort, som nu skal omdannes til ungdomsø

Spejderne har købt Middelgrundsfortet. Planen er, at øen skal være et ”aktivitetslaboratorium”, hvor børn og unge kan få oplevelser, samtidig med at de udvikler fællesskab og lærer at tage ansvar.
Spejderne har købt Middelgrundsfortet. Planen er, at øen skal være et ”aktivitetslaboratorium”, hvor børn og unge kan få oplevelser, samtidig med at de udvikler fællesskab og lærer at tage ansvar. .

I 2017 vil der ude i Øresund, ikke langt fra det centrale København, være et nyt tilbud til børn og unge med smag for udeliv og spændende aktiviteter.

Det Danske Spejderkorps har nemlig netop købt Middelgrundsfortet - med økonomisk bistand fra Nordea Fonden og A.P. Møller Fonden - og vil nu omdanne det gamle forsvarsanlæg til ”Ungdomsøen”.

”Nogle ideer opstår bare ud af det blå. Der var nogle spejdere, der så, at Middelgrundsfortet var til salg, og så fik de tanke, at øen kunne fungere som en unik og tydelig fysisk platform for spejderne,” siger Charlotte Bach Thomassen, generalsekretær i Det Danske Spejderkorps.
 
Middelgrundsfortet blev etableret som kunstig ø i 1894 for at indgå i Københavns befæstning. Det ophørte som fort i 1962, men frem til 1988 stod der et raketbatteri. Siden har fortet været brugt som københavnsk udflugtsmål med café, restaurant og kursusfaciliteter. 

I 2002 blev Middelgrundfortet købt af erhvervsmanden Peter Bech, som brugte en del penge på at indrette øen med blandt andet helikopterlandingsplads.

I 2010 forsøgte han forgæves at sælge fortet og opgav igen, men i november 2014 samme han fortet til salg for en ny og markant lavere pris, 16.5 millioner kroner.

Præcis hvilken sum, øen er handlet for, vil Charlotte Bach Thomassen ikke oplyse, men det er nogenlunde salgsprisen, hvorfor der skulle være lidt tilbage af de bevilgede fondsmidler på i alt 20 millioner kroner til at indrette det gamle søfort som ungdomsø.

”Der venter et stort etableringsarbejde med at få øen til at blive, som vi gerne vil have den, og vi håber, at vi sammen med andre aktører kan få foretaget de investeringer, der skal til for at gøre øen til noget særligt,” siger generalsekretæren. 

Planen er, at ungdomsøen skal være et ”aktivitetslaboratorium”, hvor børn og unge kan få oplevelser, samtidig med at de udvikler fællesskab og lærer at tage ansvar. 

”Vi ser det som en fordel, at øen ligger en kort sejltur fra København. Det er en placering lidt værk fra den almindelige hverdag, hvor man kan se ind på byen, men ikke bare tage hjem, når det passer én, Vi ser det som en perfekt form for at kunne gå i dybden med aktiviteter og diskussioner,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Ungdomsøen skal drives af en selvstændig fond med udgangspunkt i spejderbevægelsen. Arbejdet med at indrette øen går i gang snarest, og generalsekretæren forventer, at øen er klar til aktiviteter i 2017 og måske allerede i slutningen af 2016.

Det Danske Spejderkorps er også kendt som de blå spejdere. Det er Danmarks største spejderkorps med omkring 27.500 medlemmer og har en historie, der går over 100 år tilbage.

Korpset er ikke kirkeligt forankret, men har som erklæret formål at udvikle børn og unge til vågne og selvstændige mennesker, der er villige til at tage medmenneskeligt ansvar.

Reportage fra Middelgrundsfortet i øresund der er blevet sat til salg for 16, 5 mio. kroner. Grunden er på 70.000 m2 med hele 15.000 m2 bygningsareal. Der er private havn, helikopterlaningsplads, en tidligere kaserne komplet med restaurant, storkøkken og 30 soveværelser samt ca. 7-8 km. gangtuneller og en håndfuld kasematter.
Reportage fra Middelgrundsfortet i øresund der er blevet sat til salg for 16, 5 mio. kroner. Grunden er på 70.000 m2 med hele 15.000 m2 bygningsareal. Der er private havn, helikopterlaningsplads, en tidligere kaserne komplet med restaurant, storkøkken og 30 soveværelser samt ca. 7-8 km. gangtuneller og en håndfuld kasematter. Foto: Nikolai Linares
Foto: Nicolai Kamuk Rosenfalck