Sprogforskere: Lykketoft ønskede, at hård festtale skulle lækkes

Mogens Lykketoft har selv satset på at få sin fødselsdagstale, hvor han kalder Løkke for ”den lille svindler”, lækket. Som FN-formand har han haft behov for at lægge afstand til Danmarks flygtningepolitik, vurderer kommunikationsekspert

Formand for FN, Mogens Lykketoft (S), har i en tale ved sin 70 års fødselsdag den 9. januar kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for ”den lille svindler” og den tidligere SR-regering for ”talent- og profilløs.” Arkivfoto.
Formand for FN, Mogens Lykketoft (S), har i en tale ved sin 70 års fødselsdag den 9. januar kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for ”den lille svindler” og den tidligere SR-regering for ”talent- og profilløs.” Arkivfoto. . Foto: Søren Bidstrup.

Formand for FN, Mogens Lykketoft (S), har i en tale ved sin 70 års fødselsdag den 9. januar kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for ”den lille svindler” og den tidligere SR-regering for ”talent- og profilløs.” Det fremgår af talen, som Berlingske har offentliggjort. Læs talen her. 

Lykketoft har på sin Facebook-profil beklaget udtalelserne med, at der var tale om et ”følelsesudbrud,” men har samtidig undskyldt sig med, at der var tale om en privat fest, og at talen dermed var privat.

Flere sprog- og kommunikationsforskere er dog overbeviste om, at han helt bevidst har satset på at få talen ud til offentligheden. De hæfter sig blandt andet ved, at den er meget politisk og ikke privat, og at han selv har sendt den til festdeltagerne på mail. En erfaren politiker som Mogens Lykketoft må have været helt klar over, at den ville blive lækket.
 
”Jeg mener, at sproget i Mogens Lykketofts tale er et bevidst virkemiddel, og at talen er et vel tilrettelagt stunt,” siger professor i kommunikation Mie Femø Nielsen fra Københavns Universitet.
 
”Talen er møntet på et internationalt publikum, som han vil fortælle, at han lægger skarpt afstand til den siddende regerings flygtninge- og miljøpolitik. Det fremgår tydeligt, at talen ikke er kommet ud ved en tilfældighed. Han har sat sig ned senest dagen før fødselsdagen og skrevet den ned. Han har taget den op af lommen, holdt talen og lagt den tilbage. Derefter har han ventet i fem dage, før han har sendt den på mail til alle 50 deltagere fra festen. Hvor mange fødselarer ville gøre det?,” spørger Mie Femø Nielsen.

”Talen ligner slet ikke en fødselsdagstale med personlige erindringer og så videre. Det er derimod en meget kort tale, hvor der er flere politiske budskaber, som han tydeligvis vil have ud. Der er et afsnit om FN, og man har ikke i mands minde set en mere glorificerende omtale af organisationen. I indledningen siger han, at det ikke er tilfældigt, at netop de gæster er der, for de har allesammen været vidner til hans politiske virke. Talen er meget tydeligt en politisk hændelse, og det er ikke tilfældigt, at han kommer med en så massiv politisk udmelding. Han siger også, at det ikke er tilfældigt, at det foregår i Samtaleværelset på Christiansborg, og at det ikke er i en privat kontekst. Det foregår meget eksplicit i en politisk kontekst.”

I afslutningen af talen langer han voldsomt ud efter den danske regerings politik på udlændinge- og miljøområdet.

”Her bruger han den nedsættende omtale af Lars Løkke Rasmussen og den forrige regering for at være sikker på, at budskabet kommer ud. Han har virkelig brug for at få sagt, at han mener alt andet end den nuværende regering. Det er enten for at opnå noget i sit nuværende job inden for FN, eller måske fordi han er ved at søge en anden international post,” siger Mie Femø Nielsen.

 Professor Christian Kock fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet er enig i, at Mogens Lykketoft må have vidst, at hans tale ville slippe ud.
 
”Han er en af de mest erfarne politikere i landet, så jeg tror bestemt, han har regnet med, at det slap ud,” siger han.
 
Der har været talt meget om politikerlede, og nogle mener, at politikernes hårde og nogle gange meget personlige angreb på hinanden har været med til at forstærke netop politikerleden.
 
”Det er ikke så meget debattonen, der skaber politikerlede, jeg tror mere, det er uærligheden, hvor folk føler, at de får en sludder for en sladder fra politikerne. Derfor tror jeg også, at mange vælgere vil sætte pris på, at politikere siger deres ærlige mening, og vi må gå ud fra, at det er Mogens Lykketofts ærlige mening, der kommer frem i den tale. Og langt det meste af den er jo ikke værre end det, der flyder rundt på de sociale medier,” anfører han.

”Det bliver hørt og bemærket, men at kalde Løkke for en lille svindler er selvfølgelig over stregen. Det er heller ikke særlig klogt, og man kan diskutere, hvad han får ud af det,” siger Christian Kock.
 
Lektor Jonas Gabrielsen fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab ved Roskilde Universitet, RUC, deler opfattelsen af, at Mogens Lykketoft kan have haft FN som det egentlige publikum for sin tale.
 
”Men man kan godt undre sig over, om der er noget sted i verden, hvor man vil synes, at det er en rigtig måde at kommunikere på. Også på den anden side af Atlanten vil man kunne diskutere, hvorfor det skulle være nødvendigt at kalde en statsminister for småsvindler for at få sit budskab ud.”

Jonas Gabrielsen hæfter sig ved, at grænsen mellem det private og det offentlige er blevet mindre tydelig, og det har betydet, at flere politikere ytrer sig uden filter. Det kan give mere hårdhed i debatten.

”For nylig var der sagen om bloggeren Mikael Jalving, der på sin blog kaldte Helle Thorning-Schmidt for en finke og lignende, og der undskyldte Jyllands-Posten sig med, at det var skrevet på en privat blog, som de ikke havde ansvaret for. Det er lidt af det samme, når Mogens Lykketoft nu siger, at han udtalte sig privat til en privat fest,” siger han.
 
Mogens Lykketoft har ingen kommentarer til eksperternes udlægning af hans tale, men meddeler via sin presserådgiver Ulla Østergaard, at ”talen har på alle måder fået rigelig omtale.”