Stadig flere unge skriver bøger

Unge skriver langt mere og bedre end for en generation siden, og flere af dem får også udgivet bøger. Det skyldes en ny kultur omkring det at skrive

Unge skriver langt mere og bedre end for en generation siden, og flere af dem får også udgivet bøger. Det skyldes en ny kultur omkring det at skrive. Illustrationsfoto.
Unge skriver langt mere og bedre end for en generation siden, og flere af dem får også udgivet bøger. Det skyldes en ny kultur omkring det at skrive. Illustrationsfoto. Foto: .

Camilla Wandahl er 26 år og en garvet forfatter. Hun har nu skrevet 12 bøger og lever af salget, foredrag om bøgerne og af at lære andre unge at skrive godt.

Da hun begyndte for 10 år siden, følte hun sig lidt alene med sin skrivelyst, men i dag er hun blot en del af en strøm af unge, der indsender manuskripter til forlagene. Nogle af dem er endda så gode, at det ikke længere er så usædvanligt at se unge under 25 år blandt debuterende forfattere.

LÆS OGSÅ: Ny skrivekultur skaber flere gode forfattere

Den tendens oplever man blandt andet på forlaget Høst & Søn, og forklaringen skal især findes i to tendenser, mener børn og unge-redaktør Anette Øster. Dels har folkeskolerne fået et helt andet fokus på at arbejde med litteratur. Dels er unge i dag langt hurtigere til at eksponere sig selv.

Jeg mærker en anden selvtillid og gå på-mod end tidligere hos de unge. Der er nogle barrierer, der er faldet i forhold til det at skrive, siger hun.

Også på Forlaget Carlsen og Forlaget Gyldendal oplever man, at der kommer flere og bedre manuskripter fra de helt unge end for bare fem-seks år siden. Der er stadig langt imellem, at de bliver udgivet, fordi de skal konkurrere med etablerede forfattere, men så udgiver de bare sig selv på internettet i stedet. Et af de mest populære steder at gøre det er movellas.com, hvor flere tusinde unge danskere skriver kortere og længere historier. Joram Felbert er stifter af movellas.com og ser en klar tendens i, at man i dag skal være lige så god skriftligt som mundligt, hvis man vil kommunikere med sine jævnaldrende.

Kan man ikke skrive gode sms er, opdateringer på Facebook eller kommunikere flydende på nettet, får man det svært som ung i dag. Og det har skabt en øget interesse for at skrive og skrive godt. Skriftsproget er simpelthen igen blevet det afgørende medie, man bygger sin identitet op omkring, siger han.

Internettet er i det hele taget nøglen til at forstå, hvorfor flere unge skriver bedre end tidligere, mener flere forlagsredaktører og litteratureksperter. Det har ikke bare gjort det lettere at udgive sine bøger, det er også blevet nemmere at finde opbakning og inspiration fra ligesindede. Og det har skabt en helt ny kultur omkring både det at skrive og læse bøger. Det kommer også til udtryk i det stigende antal skrivekurser, forfatterskoler for unge og skrive-workshops på stadig flere biblioteker. De unge forfattere har endda fået deres egen forening, HUF, hvor den 22-årige formand Andreas Markert forklarer udviklingen med, at selve skriveprocessen har ændret karakter. Fra at være et lidt ophøjet soloprojekt er det at skrive en bog i dag mere et håndværk, man skal lære, og en proces, hvor man inddrager andre. Og det har gjort forfatterlivet lettere tilgængeligt for flere.

Samtidig er det blevet cool at skrive, ikke mindst på grund af Harry Potter-bøgerne, og derfor er det at arbejde aktivt med skriveriet i dag en lige så naturlig og accepteret aktivitet som at dyrke sport, siger han.

Udviklingen er samtidig et resultat af en generel drejning i samfundet, mener fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen, som gennem mange år har fulgt det danske bogmarked tæt. For der er kommet langt større status i at være kreativ frem for at sidde bag et skrivebord.

Det er en udvikling, som er sket gennem vores stigende behov for selvrealisering. Det gode er, at vi kan forvente langt flere gode bøger i fremtiden, fordi vækstlaget blandt unge forfattere er så stort, siger han.