Statslig ægteskabsrådgivning møder støtte hos fagfolk

Social og børneminister Mai Mercados (K) forslag om at forebygge skilsmisser gennem statslig ægteskabs-rådgivning får opbakning

Jeg synes, det er vigtigt at værne om familien som institution, siger Mai Mercado (K).
Jeg synes, det er vigtigt at værne om familien som institution, siger Mai Mercado (K). Foto: Polfoto.

Alt for mange danske familier bliver opløst i skilsmisser hvert år, mener den nyligt tiltrådte social- og børneminister Mai Mercado (K). Derfor bliver vi som samfund nødt til at diskutere, hvordan vi kan forebygge dem:

”Jeg synes, det er vigtigt at værne om familien som institution. Derfor må vi finde ud af, hvad vi som samfund kan gøre, for at familier kan holde sammen, og i den forbindelse er en form for forebyggelse et oplagt værktøj.”

Det kunne for eksempel ske ved, at staten sætter ind med rådgivning, før et par overhovedet er havnet i en konflikt, siger ministeren, der dog understreger, at hun ikke har et færdigt forslag liggende klar.

Men selvom forslaget endnu ikke er fulgt op af et konkret udspil, støtter Børns Vilkår op om idéen. For hos mange af de tusind danskere, der hvert år vælger at ophæve ægteskabspagten, er der et barn i midten, som havner i en form for krise, fortæller direktør Rasmus Kjeldahl:

”Ministerens tankesæt lyder rigtig fornuftigt, synes jeg. I Børns Vilkår har vi jo i årevis beskæftiget os indgående med skilsmisseområdet, hvor vores mål altid har været at holde børnene uden for forældrenes konflikt. Og her har vi set, at en tidlig indsats ofte er til gavn for barnet. En indsats, hvor man når folk, inden der er opstået konflikter, som er vokset dem over hovedet. Det vil typisk føre til, at skilsmissen forebygges, eller i det mindste foregår mere fredeligt. Derfor kan jeg kun hilse det velkomment, at ministeren italesætter og forhåbentlig også handler på denne målsætning om hjælp fra statens side.”

Det er en holdning, som psykolog og leder af skilsmisseafdelingen hos Center for Familieudvikling Jan Kaa Kristensen også deler:

”Hvis vi får nogle statslige strukturer og støtteformer særligt rettet mod eksempelvis nybagte forældre, er jeg overbevist om, at vi kan forebygge nogle skilsmisser og samtidig sikre, at de skilsmisser, der måtte komme, bliver mindre konfliktfyldte. Og skilsmisser uden store konflikter betyder enormt meget for de børn, der står i midten. Forskningsmæssigt er skilsmissen kendetegnet som en livskrise for et barn, men det er desværre blevet så almindeligt at blive skilt, at man nogle gange glemmer det.”

Derudover håber psykologen, at statslige forebyggelsestiltag kan aftabuisere det at få hjælp til parforholdsproblemer.

Der har dog ikke været meget opbakning til forslaget internt i regeringen. Hos Venstre siger socialordfører Carl Holst til dagbladet Politiken, at staten ikke bør blande sig i ægteskabelige tvister, som kun begrænser sig til ”knas i parforholdet”, mens Liberal Alliances socialordfører, Danny Malkowski, samme sted kalder forslaget for ”spild af ressourcer”.

Ifølge Danmarks Statistik blev 16.343 par skilt i Danmark i 2015. Det er 16 procent færre skilsmisser sammenlignet med antallet for 2014, men sidste års antal skilsmisser ligger stadig fire procent over gennemsnittet for de seneste 10 år. 8