Statsministeren, knuden og tretallets lov

Den gordiske knude spillede en hovedrolle på pressemødet i går, hvor Lars Løkke (V) ville skaffe sympati for, at den politiske situation ikke kunne løses straks

”Løkke forsøger at vække sympati for sin situation ved at bruge udtrykket den gordiske knude, som de fleste kender, og som beskriver en velkendt problemstilling," forklarer Christian Nicholas Eversbusch.
”Løkke forsøger at vække sympati for sin situation ved at bruge udtrykket den gordiske knude, som de fleste kender, og som beskriver en velkendt problemstilling," forklarer Christian Nicholas Eversbusch. .

”Nu står vi i en skæbnestund, i noget af en gordisk knude, hvor tingene er kørt fast”.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i går klokken 13.30 holdt pressemøde i form af et kvarters tv-transmitteret enetale, var der lagt op til drama. Ville statsministeren afsætte sin miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, efter pres fra De Konservative? Eller ville han sætte hårdt mod hårdt og udskrive valg?

Begge dele ville være en måde at hugge den gordiske knude over på, men begge temmelig uattraktive, slog statsministeren fast. Derfor ville han hellere gøre et nyt forsøg på at løsne knuden ved at holde endnu et møde med partierne fra blå blok.

Den gordiske knude er et begreb, som udtrykker et uløseligt problem - eller måske et problem, som kræver en drastisk løsning. Ifølge en oldgræsk legende fandtes der i byen Gordion i Frygien en stridsvogn, som havde tilhørt kong Gordios, og som var bundet til en stang med en uløselig knude, om hvilken det hed sig, at den, der kunne løse den op, ville blive Asiens hersker. Selv de mest fingerfærdige måtte give op - indtil den makedonske kong Alexander den Store i år 334 før Kristi fødsel på sit store felttog nåede til Frygien i det nuværende Tyrkiet og løste problemet ved at hugge knuden over med sit sværd. Siden erobrede han en stor del af Asien, inden han døde 11 år senere.

Der findes sprog, hvor også den drastiske løsning er gået over i sproget i udtrykket et ”Alexanderhug”, men på dansk har vi kun gjort problemet til en fast vending. Ifølge Christian Nicholas Eversbusch, rådgivende retoriker hos konsulentfirmaet Rhetor med forkærlighed for klassisk dannelse, kan dette skyldes, at det brutale Alexanderhug forekommer udansk. I statsministerens tilfælde er budskabet jo også, at det mere tålmodige alternativ til hugget er det klogeste.

”Løkke forsøger at vække sympati for sin situation ved at bruge udtrykket den gordiske knude, som de fleste kender, og som beskriver en velkendt problemstilling. Samtidig benytter han et andet velkendt retorisk greb, nemlig tretallets lov. Først stiller han to løsninger i udsigt, som ikke duer, og dermed er vejen banet for, at den tredje mulighed fremstår mere fornuftig,” forklarer Christian Nicholas Eversbusch.